Παραμένει σε υψηλά επίπεδα η τιμή του ελαιολάδου στην χώρα μας, με την συγκομιδή να βρίσκεται σε εξέλιξη με προβλήματα στους εργάτες γης και με αυξημένο κόστος παραγωγής.
Από την άλλη στην Ισπανία αναμένεται μια μειωμένη φετινή παραγωγή της τάξης των 800.000 τόνων, με την τιμή για το έξτρα παρθένο να φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τα 5 ευρώ το κιλό και θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.
Κρήτη
Μια ακόμη δημοπρασία πραγματοποίησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Σελίνου, τη Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022, για περσινό ελαιόλαδο.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Πρασιανάκης, Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Σελίνου, «η δημοπρασία αφορούσε τη διάθεση 25 τόνων ελαιολάδου οξύτητας 0,75%. Κατοχυρώθηκε στην τιμή των 4,10 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν ακόμη περσινά αποθέματα ελαιολάδου τα οποία ο συνεταιρισμός θα τα διαθέσει μέσα από δημοπρασίες το επόμενο διάστημα.
Αυτή την εποχή υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το ελαιόλαδο και εκτιμώ ότι οι τιμές τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα θα είναι αυξημένες.
Όσον αφορά την φετινή παραγωγή υπάρχει στην περιοχή πρόβλημα από δακοπροσβολές. Επίσης αναμένεται να έχουμε φέτος μια μειωμένη ποσοτικά παραγωγή σε σχέση με πέρσι».
Ισπανία
Στο μεταξύ έρευνα για την ισπανική αγορά ελαιολάδου πραγματοποίησε το Γραφείο ΟΕΥ Μαδρίτης της Ελληνικής Πρεσβείας στην Ισπανία. Ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και παρά την υψηλή εσωτερική κατανάλωση, η Ισπανία είναι και ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του προϊόντος παγκοσμίως, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο 37,6% των παγκόσμιων εξαγωγών. Υπολογίζεται ότι περίπου το 62% της εγχώριας παραγωγής ελαιολάδου προορίζεται για εξαγωγές σε χώρες του εξωτερικού.
Η αναμενόμενη πτώση της παραγωγής της προσεχούς καλλιεργητικής περιόδου 2022/2023 οφείλεται στην έντονη ξηρασία, αν και το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων θεωρεί ότι η παραγωγή μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με την εξέλιξη του καιρού και τις βροχές που μπορεί να σημειωθούν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς ο καρπός βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία συσσώρευσης λαδιού.
Κατά το τρέχον έτος, ο νότος της Ισπανίας επλήγη από πρωτοφανή ξηρασία, που ως αποτέλεσμα έχει την μείωση της καρποφορίας των ελαιόδεντρων. Παράλληλα, σημειώθηκαν αυξημένες θερμοκρασίες το καλοκαίρι, οι οποίες συνεχίστηκαν και το φθινόπωρο, όντας υψηλότερες του μέσου όρου, με την έλλειψη νερού να επιβαρύνει περαιτέρω το πρόβλημα. Συνεπώς, για το 2022/2023 η σοδειά αναμένεται να είναι η χειρότερη των δέκα τελευταίων ετών και η δεύτερη χειρότερη του 21ου αιώνα, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για παραγωγή μικρότερη του ενός εκατ. τόνων. Παρότι ακόμη είναι νωρίς για να υπάρξει ακριβής εικόνα της κατάστασης, πολλοί ειδικοί του κλάδου αναμένουν η συνολική ισπανική παραγωγή ελαιολάδου να μην ξεπεράσει τους 800.000 τόνους.
Η αξιόλογη μείωση της παραγωγής που αναμένεται στην εσοδεία 2022/2023 έχει ήδη δημιουργήσει αναταράξεις στην αγορά ελαιόλαδου, η τιμή του οποίου φθάνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Μάλιστα, οι τιμές αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αφού όχι μονάχα θα μειωθεί η προσφορά, αλλά παράλληλα τα κόστη παραγωγής έχουν σημειώσει άνοδο.
Εντός του Οκτωβρίου, η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου που βγαίνει από το ελαιοτριβείο πλησίασε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ισπανίας, τα 5 ευρώ/κιλό. Παράλληλα τα αποθέματα της χώρας αναμένεται να εξαντλούνται. Συνεπώς, αναμένεται η τιμή παραγωγής του έξτρα παρθένου να ξεπεράσει ακόμα και το όριο των 5 ευρώ/κιλό και δεν αποκλείεται να παραμείνει στα επίπεδα αυτά έως και το επόμενο έτος.
Δεδομένης της σημασίας του προϊόντος στην ισπανική κουζίνα, δεν αναμένεται ιδιαίτερα μεγάλη μείωση στην κατανάλωση, παρόλο που εξαιτίας του πληθωρισμού, της μείωσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και της μείωσης της προσφοράς θεωρείται βέβαιο ότι οι αγορές ελαιολάδου θα μειωθούν σε σύγκριση με το 2021. Ιδιαίτερα πιθανό είναι επίσης να υπάρξει μία μικρή μεταβολή στον τύπο του ελαιόλαδου που καταναλώνεται, αφού, προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα, τα νοικοκυριά μπορεί να μειώσουν την κατανάλωση παρθένου και έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και να αυξήσουν την κατανάλωση μη παρθένου ελαιολάδου, όπως και πυρηνέλαιου.
Ο μεγαλύτερος αποδέκτης του ισπανικού ελαιόλαδου είναι η επίσης μεγάλη παραγωγός, Ιταλία. Η αξία των εξαγωγών στην εν λόγω χώρα ανήλθε σε € 898,35 εκατ. το 2021. Στη δεύτερη θέση κατατάσσονται οι ΗΠΑ, με την αξία του εκεί εξαγόμενου ισπανικού ελαιόλαδου όμως να υπολείπεται σημαντικά της αντίστοιχης της Ιταλίας, με €5 06,51 εκατ. το 2021. Ακολουθούν οι Πορτογαλία (€ 384,32 εκατ.), Γαλλία (€ 279,32 εκατ.), Κίνα (€ 132,36 εκατ.) και Ιαπωνία (€ 132,34 εκατ.).
Οι εισαγωγές ελαιόλαδου στην Ισπανία είναι πολύ μικρές σε σύγκριση με την εγχώρια κατανάλωση και τις εξαγωγές της χώρας. Το σύνολό τους για το 2021 ανήλθε σε € 473,16 εκατ. ευρώ. Κύριοι τροφοδότες της Ισπανίας είναι η Πορτογαλία και η Τυνησία, ενώ σε μεγάλη απόσταση ακολουθούν η Ιταλία, η Αργεντινή, το Μαρόκο και η Ελλάδα.