Πολύτιμες συμβουλές για θέματα που άλλοι γνωρίζουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο και έχουν να κάνουν με τη σωστή διαχείριση των μέσων που βοηθούν τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες να αποδίδουν με τον επιθυμητό τρόπο παρουσίασε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι, ο Αντώνης Λεμονάκης χημικός της εταιρίας Rijk Zwaan, με χρόνια εμπειρίας στην περιοχή.
Μια εταιρία που ειδικεύεται στα υβρίδια όλων των καλλιεργειών οι οποίες για χρόνια δοκιμάζονται πριν βγουν στην αγορά ώστε να υπάρχει πραγματική σιγουριά για την ποιότητα και την ανθεκτικότητα της κάθε ποικιλίας.
Η ανθεκτικότητα των φυτών με σκοπό να χρειάζονται τη μικρότερη δυνατή φυτοπροστασία είναι βασικός στόχος ανάπτυξης στις νέες ποικιλίες αφού ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια οι αγορές ζητούν διαρκώς όλο και πιο καθαρά προϊόντα, κάτι που ευνοεί περιοχές όπως η Ιεράπετρα που λόγω κλίματος, μπορεί να προσαρμοστεί σε αυτά τα δεδομένα., παράγοντας προϊόντα σχεδόν βιολογικά.
Ο κ. Λεμονάκης μίλησε για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί ο κάθε παραγωγός να βελτιώσει την ποιότητα και την απόδοση των καλλιεργειών του, εστιάζοντας τόσο στην καθαριότητα αλλά και στη σταθερή χρήση εδαφολογικών αναλύσεων.
Η πρόληψη ασθενειών που έρχονται έξω από τα θερμοκήπια είτε από ζιζάνια είτε ακόμα και από τον καπνό του τσιγάρου και τρόφιμα τα οποία οι παραγωγοί πιάνουν με γυμνά χέρια πριν ασχοληθούν με τα φυτά τους, είναι θέματα τα οποία χρειάζονται προσοχή, τόνισε, με τη χρήση γαντιών να είναι υποχρεωτική αλλά και κάθε άλλου τρόπου προστασίας.
Ο κ. Λεμονάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην ποιότητα του νερού που χρησιμοποιεί αυτή την περίοδο η Ιεράπετρα, τονίζοντας πως το νερό του φράγματος Μπραμιανών, σε σχέση με πέρυσι, είναι σχεδόν διπλά βελτιωμένο. Παράλληλα μίλησε για τα πλεονεκτήματα των παραγωγών που έχουν φροντίσει να ποτίζουν με βροχινο νερό από δεξαμενές που έχουν κατασκευάσει.
Η σωστή αγωγιμότητα του νερού, όπως είπε δεν είναι κάτι δεδομένο, και ένα στοιχείο που να ισχύει για κάθε παραγωγό και θερμοκήπιο αφού πάντα οι συνθήκες είναι διαφορετικές τόσο στα εδάφη όσο και στις ανάγκες κάθε διαφορετικής ποικιλίας και υβριδίου, κάτι που σημαίνει πως πέρα από την εμπειρία που ο καθένας μπορεί να έχει, οι αναλύσεις είναι αυτές που μπορούν να δώσουν τα σωστά στοιχεία ώστε να μεγιστοποιηθεί η απόδοση της καλλιέργειας.
Ακούστε αναλυτικά: