Ιεράπετρα

Γ΄ Επιστημονική Συνάντηση για την ανάδειξη και μελέτη του πολιτισμού της Ιεράπετρας


Για 3η φορά πραγματοποιείται την επόμενη Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή η Επιστημονική Συνάντηση στην Ιεράπετρα με στόχο την ανάδειξη και τη μελέτη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής. Στο τριήμερο αυτό θα αναπτυχθούν πλήθος θεμάτων από Πανεπιστημιακούς και εκπροσώπους τοπικών φορέων, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του περσινού συνεδρίου, ενώ την εκδήλωση η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Ιεράπετρας και του Υπουργείου Πολιτισμού, θα χαιρετίσει η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας και ο Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας.

Ο μηχανικός Γιώργος Σωμαράκης και ο υποψήφιος διδάκτορας και υπάλληλος του Υπουργείου Πολιτισμού, Μιχάλης Σκλάβος -οι οποίοι μαζί με την αντιδήμαρχο Χρύσα Χατζημαρκάκη είναι τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής- μίλησαν σήμερα στο Ράδιο Λασίθι για όσα έγιναν και όσα πρόκειται να γίνουν στο τριήμερο.

Ακούστε την εκπομπή και βρείτε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα:

 

«ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ – 35ος ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ» – Καλές Πρακτικές Ανάδειξης του Πολιτιστικού Αποθέματος

Μελέτη περίπτωσης η πόλη της Ιεράπετρας

Η ενεργοποίηση και η άμεση συμμετοχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του τοπικού πληθυσμού στον προγραμματισμό της πολιτιστικής δράσης, αποτελούν τα βασικά μέσα με τα οποία επιδιώκεται να πραγματοποιηθούν η διευκόλυνση της ενδογενούς ανάπτυξης και η ενίσχυση της πολιτιστικής φυσιογνωμίας της περιφέρειας, δηλαδή οι κύριοι σκοποί της περιφερειακής πολιτιστικής πολιτικής. Εργαλείο κάθε τέτοιου είδους αποκεντρωτικής πολιτικής αποτελούν οι πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι κάθε είδους Πολιτιστικοί Σύλλογοι πρέπει να δραστηριοποιούνται και να εμπνέουν, ώστε έτσι να συμβάλλουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, στην ορθή διαχείριση και προβολή του μεγάλου πολιτιστικού αποθέματος της πόλης μας.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο για την Ανάδειξη των Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού «Ιεράπυτνα», η οποία  πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2017 ήταν, από κάθε πλευρά, απόλυτα επιτυχής. Προσπαθήσαμε και καταφέραμε ν’ αναδείξουμε το πολύ μεγάλο επιστημονικό έργο που συντελείται στη πόλη μας από διάφορους επιστημονικούς φορείς: την Υπηρεσία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Μελέτης Ανατολικής Κρήτης του Ινστιτούτου Αιγαιακής Προϊστορίας και άλλους. Βοηθήσαμε να γίνει γνωστό το πολύπλευρο έργο πολλών επιστημόνων στο ευρυμαθές κοινό της πόλης. Προσπαθήσαμε να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις ετών και να ακούσουμε νέες ιδέες. Τέλος, συμβάλλαμε, ώστε να δημιουργηθούν ευνοϊκές συνθήκες για να υλοποιηθούν υποσχέσεις που δόθηκαν…

Εκείνη η διοργάνωση αποτέλεσε το πρώτο βήμα, προκειμένου να δούμε το μέλλον της Ιεράπετρας μέσα σε ένα διαφορετικό πλαίσιο. Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρξουν κι άλλα. Ένα από αυτά, το οποίο γίνεται μέσω της Γ΄ Επιστημονικής Συνάντησης, είναι ο εναγκαλισμός των τοπικών πολιτιστικών συλλόγων με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία και άλλους φορείς με σκοπό την συμπόρευση προς την επίτευξη του κοινού σκοπού – οράματος, συλλογικά, με καλή διάθεση και με σωστό προγραμματισμό.

Δεδομένου ότι έγινε, εν πολλοίς, γνωστό το έργο που μέχρι σήμερα έχει συντελεστεί, αλλά και συνεχίζεται, διοργανώνεται η Γ΄ Επιστημονική Συνάντηση, με σκοπό να κατατεθούν στην τοπική κοινωνία απόψεις σχετικές με την ανάδειξη των μνημείων, αλλά και των ιδιαίτερων εκείνων χαρακτηριστικών που παρουσιάζει η νοτιοανατολικότερη πόλη της Ευρώπης. Θέλουμε να δημιουργήσουμε σημεία αναφοράς που θα αποτελούν την ταυτότητα της πόλης μας (city branding), αναδεικνύοντας το έργο που έχει, ήδη, πραγματοποιηθεί, μελετώντας τα παραδείγματα από άλλες περιοχές και οριοθετώντας το πλαίσιο εκείνο μέσα στο οποίο θα πρέπει η τοπική κοινωνία να δραστηριοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα ισόρροπο τοπικό, αναπτυξιακό πλαίσιο αναφοράς. Ευελπιστούμε ότι κατ’ αυτό τον τρόπο θα διευκολυνθεί η ενδογενής ανάπτυξης και θα ενισχυθεί η  πολιτιστική φυσιογνωμία της περιφέρειας μας.

Μεγάλες οι προσδοκίες που η Τοπική Κοινωνία θέτει!

Αντίστοιχες, όμως, προς το μεγάλο πολιτιστικό απόθεμά μας που πρέπει να διαχειριστούμε με ορθό επιστημονικό τρόπο.

Κίνητρό μας το μεγάλο ενδιαφέρον που καθημερινά εκδηλώνεται. Ακόμη μεγαλύτερο κίνητρο θα είναι η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των Ιεραπετριτών τόσο στον προσδιορισμό του περιεχομένου της προτεινόμενης αλλαγής, όσο και στη διαδικασία υλοποίησής της.

Εκ μέρους της Οργανωτικής και Επιστημονικής επιτροπής
Ο Οργανωτικός Διευθυντής
Σκλάβος Μιχάλης

 

Γ΄ Επιστημονική Συνάντηση

25 – 27.05.2018

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ – 35ος ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ – Η Νοτιότερη πόλη της Ευρώπης.

Καλές Πρακτικές Ανάδειξης του Πολιτιστικού Αποθέματος

Μελέτη περίπτωσης η πόλη της Ιεράπετρας

 

Πρόγραμμα – Συμμετέχοντες – Ομιλητές:

 

Παρασκευή 25.05.2018 – Α΄ Συνεδρία

Συνεδριακό Κέντρο B.I.C. της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας.

 

17:00 – 17:15: Έναρξη συνεδρίου – Χαιρετισμός Οργανωτικού Διευθυντή, MSc Αρχαιολόγου, κου Μιχάλη Σκλάβου.

17:15 – 17:30: Χαιρετισμός της Υπουργού Πολιτισμού, κας Λυδίας Κονιόρδου.

17:30 – 17:45:  Χαιρετισμός της Αντιδημάρχου Ιεράπετρας και προέδρου της επιστημονικής  επιτροπής του συνεδρίου, κας Χρύσας Χατζημαρκάκη.

17:45 – 18:00: Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Κρήτης, κου Σταύρου Αρναουτάκη.

18:00 –18:15: Χαιρετισμός Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, κ.κ. Κύριλλου.

18:15 – 18:30: Χαιρετισμός Δημάρχου Ιεράπετρας, κου Θεοδόσιου Καλαντζάκη.

18:30 – 19:00: Ομιλία του Αντιπρόεδρου του Συλλόγου για την Ανάδειξη των  Αρχαιοτήτων, Ιστορίας και Πολιτισμού της Ιεράπετρας «ΙΕΡΑΠΥΤΝΑ» και μέλους της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου, MSc – Διπλωματούχου Πολιτικού Μηχανικού E.M.Π, κου Γιώργου Σωμαράκη, με τίτλο: « Το όραμά μας για την πόλη μας…».

19:00 – 19:30: Ομιλία της  Ομότιμης  Καθηγήτριας Α.Π.Θ., Ιστορικού της τέχνης-Μουσειολόγου, κας Ματούλα Σκαλτσά και της Αρχαιολόγου – Δρ. Μουσειολόγου και Συμβούλου  αποκατάστασης μνημείων, κας Βούλας Νίτσιου, με τίτλο: «‘Ένα χρόνο πριν – ένα χρόνο μετά: Η πρώτη αναπτυξιακή συνάντηση της «Ιεράπυτνας», του Συλλόγου Ανάδειξης Αρχαιοτήτων και Πολιτισμού Ιεράπετρας».

Θα συνοψιστεί η γνώση και η εμπειρία που αποκτήθηκε από την πρώτη ημερίδα που οργάνωσε η ‘Ιεράπυτνα’ το 2017. Θα επιχειρηθεί να εξαχθούν γενικά συμπεράσματα, τα οποία θα αποτελέσουν μια ρεαλιστική βάση για την παρουσίαση που ακολουθεί, σχετικά με τη συγκρότηση του αναζητούμενου πολιτιστικού στίγματος της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας.

19:30 – 20:00: Ομιλία της Ομότιμης  Καθηγήτριας Α.Π.Θ., Ιστορικού της τέχνης-Μουσειολόγου, κας Ματούλα Σκαλτσά και της Αρχαιολόγου – Δρ. Μουσειολόγου και Συμβούλου  αποκατάστασης μνημείων, κας Βούλας Νίτσιου, με τίτλο: «Συνθέτοντας ένα αναγνωρίσιμο πολιτιστικό στίγμα.»

Με βάση κυρίως τα συμπεράσματα από την πρώτη ημερίδα που οργάνωσε η ‘Ιεράπυτνα’ το 2017, θα γίνει μια πρώτη προσπάθεια να ψηλαφηθεί ό,τι θα μπορούσε να συγκροτήσει ένα αναγνωρίσιμο πολιτιστικό προφίλ για την Ιεράπετρα και την ευρύτερη περιοχή της. Ένα προφίλ που θα γίνει δυνατό, μετά από συμμετοχική επεξεργασία των τοπικών δυνάμεων, να αποτελέσει την αναγνωρίσιμη ταυτότητα του τόπου, παρόμοια αλλά και διακριτή από άλλες του νησιού.

20:00 – 20:30:      Ομιλίες του Ομότιμου Καθηγητή Α.Π.Θ., Αρχιτέκτονος-μηχανικού, κου                

Πάνου Τζώνου, με τίτλους:

  1. «Βήματα για μια συνολική πολιτιστική ανάδειξη και οικονομική ανάπτυξη της Ιεράπετρας: Μεθόδευση και οργανωτικές προϋποθέσεις».
  2. «Πώς το Αρχαιολογικό Μουσείο Ιεράπετρας θα γίνει ένα καλό μουσείο; Προτάσεις για τη διαδικασία προγραμματισμού και σχεδιασμού του μουσείου».
  3.    Ποιο είναι το αντικείμενο και ποιοι οι στόχοι της Διαχείρισης Πολιτισμού; Ποια πρακτικά βήματα ενεργειών πρέπει να γίνουν για την συνολική πολιτιστική ανάδειξη και οικονομική ανάπτυξη σε ένα έργο μεγάλης κλίμακας, σαν αυτό της Ιεράπετρας;
  4.    Πότε ένα μουσείο είναι «καλό» σύμφωνα με τις αντιλήψεις της σύγχρονης μουσειολογίας; Ποιες είναι οι ποιότητες που το διακρίνουν; Πώς μεθοδεύουμε τη δημιουργία ενός καλού μουσείου – και μάλιστα αρχαιολογικού; Ποιες είναι οι ιδιομορφίες που διαφοροποιούν την μελέτη και την υλοποίηση ενός μουσείου σε σύγκριση με άλλα έργα;

20:30 – 21:00:  Ομιλία του εκπροσώπου της ΚΟΙΝΣΕΠ «Επτάστικτος», κου Παύλου Δασκαλάκη.

Η εταιρία καταγράφει όλα τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα, παράγει και προωθεί  ελαιόλαδο σε ειδική συσκευασία.

21:00: Τέλος Α΄ Συνεδρίας

21:30: Δείπνο

 

Σάββατο 26.05.2018 – Β΄ Συνεδρία:

Εγκαταστάσεις B.I.C. της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας.

 

10:00 – 10:30: Ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή Οπτικού Πολιτισμού στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου και Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Επικοινωνία, Μέσα και Πολιτιστική Διαχείριση», και διδάσκοντος στο πρόγραμμα «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Δρ Γιάννη Σκαρπέλου, με τίτλο: «Πολιτιστική Ανάπτυξη: Δυνατότητες, Καλές Πρακτικές, Προοπτικές»           

Η πολιτιστική ανάπτυξη ενός τόπου είναι η δυνατότητα για όλες τις ομάδες του πληθυσμού να συμμετάσχουν ενεργά στην πολιτιστική δραστηριότητα, χωρίς αποκλεισμούς που σχετίζονται με οικονομικούς, κοινωνικούς, μορφωτικούς, ηλιακούς παράγοντες. Είναι ταυτόχρονα η δυνατότητα για να αναπτυχθεί η «ταυτότητα» ενός τόπου, να λάβει θετική μορφή και να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, την τουριστική ανάπτυξη με υγιείς βάσεις – συμβατή με το πολιτισμοκεντρικό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης- και τη συνολική πρόοδο.

Σε αυτό το πλαίσιο θα επιχειρήσω να αναδείξω τις δυνατότητες που υπάρχουν για την ανάπτυξη της Ιεράπετρας και του Νομού Λασιθίου γενικότερα, να αναφερθώ σε καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τέλος να παρουσιάσω κάποιες από τις δράσεις και τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως εργαλεία πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης.

10:30 – 11:00: Ομιλία του Αρχαιολόγου – Ερευνητή στο Πανεπιστήμιο του Newcastle UK και διδάσκοντος  στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δρ Στέλιου Λεκάκη, με τίτλο: «Καλές πρακτικές στη διαχείριση μνημείων. Η ευκαιρία των τοπικών κοινωνιών»

Η ομιλία θα εξετάσει τρέχουσες στρατηγικές στη διαχείριση μνημείων σε εθνικό και διεθνές πλαίσιο σε σχέση με πρακτικές που εντοπίζονται τοπικά στην Κρήτη, αναζητώντας μια περισσότερο αποτελεσματική και δίκαιη προσέγγιση για την περίπτωση της Ιεράπετρας. 

11:00 – 11:30: Ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή Ανθρωπολογίας της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Ακαδημαϊκού Υπεύθυνου του μεταπτυχιακού προγράμματος του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη, Δρ Χρήστου Δερμεντζόπουλου, με τίτλο: «Πολιτιστική πολιτική και κουλτούρα της καθημερινότητας. Τι πολιτική πολιτισμού χρειαζόμαστε σε καιρούς κρίσης;»

Η εισήγηση θα επιχειρήσει να αναδείξει, μέσα από μία σύντομη ιστορική αναδρομή των τελευταίων δεκαετιών, τις παθογένειες της ελληνικής πολιτιστικής πολιτικής. Ταυτόχρονα, θα προβληθεί η στενή σχέση πολιτιστικής πολιτικής και κουλτούρας της καθημερινότητας σε καιρούς κρίσης, η οποία και καθορίζει οποιαδήποτε προοπτική δημιουργίας  μίας σύγχρονης πολιτιστικής πολιτικής για το μέλλον.

11:30 – 12:00:  Ομιλία του Δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας University of London και διδάσκοντος Συμβούλου στην Οικονομία του Πολιτισμού και την Διαχείριση Πολιτιστικών Οργανισμών στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, κου Γιάννη Κυριακάκη, με τίτλο: «Οικονομία του Πολιτισμού, Δημιουργική οικονομία και προώθηση πόλεων και περιοχών».

Σκοπός της εισήγησης είναι μια ενημέρωση για τον νέο ακαδημαϊκό κλάδο της οικονομίας του πολιτισμού και της δημιουργικότητας με αιχμή την προώθηση πόλεων και περιοχών. Θα αναλυθούν διεθνή παραδείγματα. Θα επιχειρηθεί επίσης το άνοιγμα της συζήτησης για την αξιοποίηση της διεθνούς αλλά και Ελληνικής εμπειρίας για την τοπική ανάπτυξη στην Ιεράπετρα.

12:00 – 12:30: Ομιλία του Προϊστάμενου του Τμήματος Περιφερειακής Πολιτιστικής Πολιτικής, Φεστιβάλ & Υποστήριξης Δράσεων ΥΠ.ΠΟ.Α.. κου Γιάννη Ανδρέου, με τίτλο: «Προτάσεις διαχείρισης του σύγχρονου πολιτιστικού αποθέματος».

Θα μιλήσει ως συμμετέχων  σε σχετικές έρευνες – μελέτες  του Μεταπτυχιακού Τμήματος Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου, επικουρούμενος από την επαγγελματική μου ιδιότητα.

12:30 – 13:00: Ομιλία του Αρχιτέκτονος –  μηχανικού / MSc Πολεοδόμου, κου Χρήστου Κούρτη, με τίτλο: «Το αναπτυξιακό όραμα και η υλοποίησή του στον χώρο: Τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια (ΤΧΣ) και τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια (ΕΧΣ) ως πολεοδομικά εργαλεία υλοποίησης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών Διαχείρισης Πολιτισμού».

Η εισήγηση θα επικεντρώνεται στο σκέλος της «Χωρικής» Διαχείρισης προγραμμάτων αναπτυξιακών πρωτοβουλιών σχετιζόμενων με τεκμήρια πολιτισμού,  με σκοπό τον προσδιορισμό του ρόλου των ΤΧΣ & ΕΧΣ, ως χωροταξικών – πολεοδομικών εργαλείων υλοποίησης συναφών οραμάτων στον χώρο.

13:00 – 13:30: Ομιλία του Αρχιτέκτονος – Μηχανικού MΑrch, Business Growth Mentor, κου Γιώργου Βλάχου, με τίτλο: «Από τη επιχειρηματική ιδέα στο επιχειρηματικό σχέδιο».

Πόσο απέχει η επιχειρηματική ιδέα από την υλοποίησή της; Πόσο από την επιτυχία; Ποια βήματα οφείλει κάποιος να ακολουθήσει μετά το όραμα; Τι μαθαίνουμε από την αποτυχία; Υπάρχουν βήματα-στάδια που πρέπει κάποιος να ακολουθήσει; Ποια είναι αυτά; Είναι τα ίδια όταν πρόκειται και για μια επιχείρηση στον πολιτισμό;

13:30 – 14:00: Ομιλία του κ. Αντιδημάρχου Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, κου Σπύρου Πέγκα, με τίτλο: «Η Διπλωματία των Πόλεων στον Δήμο Θεσσαλονίκης».

Η αναπτυξιακή πολιτική κάθε πόλης δεν μπορεί παρά να περνά και από τον τουρισμό, ιδιαίτερα στην Ελλάδα σήμερα. Η αποκαλούμενη ‘διπλωματία των πόλεων’ είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία αναπτυξιακής πολιτικής. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Αντιδημαρχία Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, βραβευμένη για το πρόγραμμα αυτό, έχει κάνει αλματώδη βήματα τα τελευταία χρόνια, εμφανή στην πόλη. Οι πρακτικές μπορεί να επηρεάζονται από τα πληθυσμιακά μεγέθη. ‘Όχι όμως η χάραξη της πολιτικής και οι μέθοδοι.

14:00 – 17:00: Διάλειμμα (θα παρασχεθεί στους συμμετέχοντες γεύμα τύπου buffet)

Σάββατο 26.05.2018 – Γ΄ Συνεδρία:

Εγκαταστάσεις B.I.C. της Ιεράς Μητρόπολης Ιεραπύτνης και Σητείας.

17:00 – 17:30: Ομιλία των ιδιοκτητριών της εταιρείας: ΜΕΤ artnet, κ.κ. Μαριάνα Ζήκου και Πάτυ Παπαγιάννη, με τίτλο: «Ψηφιακή και άυλη πολιτιστική κληρονομιά: Τα τεχνολογικά οικοσυστήματα της συλλογικής μνήμης και των κοινών».

Η παρουσίαση είναι μια εισαγωγή στις έννοιες της ψηφιακής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και των κοινών (commons). Γίνεται αναφορά σε σύγχρονα παραδείγματα καλών πρακτικών που υποστηρίζονται και υλοποιούνται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτιστικής πολιτικής.

Το κεντρικό ζήτημα που αναπτύσσεται είναι πώς οι τοπικές κοινότητες μπορούν να γίνουν ζωντανά εργαστήρια, δημιουργώντας προστιθέμενη αξία για συλλογικές, παραδοσιακές γνώσεις και εκφράσεις με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη βάση της άυλης κληρονομιάς και των κοινών.

* Η ΜΕΤ artnet είναι μια νεοσύστατη εταιρεία με έδρα την Αθήνα που δραστηριοποιείται στον τομέα του πολιτισμού σε σύνδεση με τις νέες τεχνολογίες, την εκπαίδευση και την έρευνα.

Η δράση της εστιάζεται στην προαγωγή του σύγχρονου πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, την εκ νέου παρουσίαση της πολιτιστικής κληρονομιάς και τη σύσταση της ψηφιακής κληρονομιάς.

17:30 – 18:00: Ομιλία του Θεολόγου και κατόχου μεταπτυχιακού Διπλώματος στην   Πολιτιστική Πολιτική και Ανάπτυξη, κου Γιώργου Μαριδάκη, με τίτλο: «H τοπική διακυβέρνηση στον τουρισμό. Διερεύνηση ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στο Δήμο Ιεράπετρας με τη συμβολή της αυτοδιοίκησης και των τοπικών εμπλεκόμενων».

Στην Ελλάδα ο τουρισμός χαρακτηρίζεται ως η «βαριά βιομηχανία» της χώρας και η τουριστική ανάπτυξη θεωρείται ότι μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην έξοδο από την οικονομική κρίση και στην πραγματική βελτίωση της ποιότητας ζωής του πολίτη. Προς την κατεύθυνση αυτή εργάζεται η κεντρική κυβέρνηση, ενώ και σε τοπικό επίπεδο αναζητούνται τα εργαλεία που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων για τη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος και τον εμπλουτισμό του μαζικού παράκτιου τουρισμού με ήπιες εναλλακτικές μορφές.

Η κατάλληλη για κάθε τόπο διακυβέρνηση και η αποτελεσματικότητά της είναι το βασικό ζητούμενο για την εφαρμογή επιτυχημένου τοπικού τουριστικού μοντέλου, και μπορεί όχι μόνο να βελτιώσει τις δημοκρατικές διαδικασίες αλλά και να παράσχει κατευθύνσεις και μέσα για να υπάρξει αειφόρος ανάπτυξη.

Η παρούσα εισήγηση συζητά την έννοια της τοπικής διακυβέρνησης και το ρόλο της στον τουρισμό, εντοπίζει διαθέσιμα εργαλεία για την εφαρμογή της και εστιάζει στις δυνατότητες ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή του Δήμου Ιεράπετρας με τη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης και των άλλων τοπικών εμπλεκόμενων.

18:00 – 20:30 Ομιλία Συλλόγων και φορέων με σκοπό την ανάδειξη του κοινωνικού, εθελοντικού και παραγωγικού έργου που γίνεται στη πόλη της Ιεράπετρας. Θα παρουσιαστεί η πλούσια δράση συλλόγων και επιχειρήσεων.

  1. Εμμανουήλ Γεωργαλάκης, Πρόεδρος Κοινοπολιτεία Ιεράπετρας: «Αναφορά στις πλούσιες πολιτιστικές δράσεις στο Δήμο Ιεράπετρας».
  2. Νίκος Δασκαλάκης, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης εντεταλμένος στα αγροτικά θέματα: «Η παραγωγική Ιεράπετρα».
  3. Ευάγγελος Μπινιχάκης, Πρόεδρος Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας: «Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ιεράπετρα».
  4. Μιχάλης Φιλανδαράκης, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής: «Ο Αθλητισμός στην πόλη της Ιεράπετρας».
  5. Ανδρέας Μαμαντόπουλος, Ιατρός, Πρόεδρος Ερυθρού σταυρού, Πρόεδρος Φίλων του Νοσοκομείου Ιεράπετρας και υπεύθυνος Κοινωνικού Ιατρείου και Φαρμακείου: «Οι εθελοντικές δράσεις στη πόλη μας».
  6. Γεώργιος Βαρδάκης, Πρόεδρος Ξενοδόχων Ν.Α. Κρήτης: «Ο τουρισμός στην περιοχή της Ιεράπετρας».

20:30 – 21:15: Συμπεράσματα – Συζήτηση

 

Κυριακή 27.05.2018 – Δ΄ Συνεδρία:

Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας

10:00 – 13:00: Στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Start-up στον πολιτισμό». Συντονιστές: Μιχάλης Σκλάβος, Ματούλα Σκαλτσά, Γιώργος Βλάχος, Γιώργος Σωμαράκης.

Ποια είναι η πορεία και ποια τα βήματα που πρέπει κάποιος να σκεφτεί πριν «επιχειρήσει» στον πολιτισμό; Είναι τα ίδια βήματα όταν πρόκειται για μια οποιαδήποτε νέα επιχείρηση ή μια επιχείρηση στον τομέα του πολιτισμού; (θα τεθούν τα κύρια ζητήματα για τη δημιουργία μιας επιχείρησης που σχετίζεται με τον πολιτισμό – στην ευρεία του έννοια – και που θα προσπαθήσει να απαντήσει σε ερωτήματα).

Θα ακολουθήσει συζήτηση.

13:00: Λήξη Γ΄ Επιστημονικής Συνάντησης


Σχολίασε το
Στην κορυφή

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο