Στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού βρέθηκαν, σήμερα, ο πρίγκιπας Κάρολος και η Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, οι οποίοι έφτασαν στην Κρήτη λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι. Πλήθος κόσμου, ντόπιοι αλλά και ξένοι επισκέπτες περίμεναν για να δουν τον πρίγκιπα και τη σύζυγό του, να τους φωτογραφήσουν.
Μάλιστα, τόσο ο Κάρολος όσο και η Καμίλα, πολύ ευδιάθετοι, «έσπασαν» το πρωτόκολλο και χαιρέτησαν κόσμο δια χειραψίας.
Το πριγκιπικό ζεύγος ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό της Κνωσού από την υπουργό Λυδία Κονιόρδου και τη ΓΓ του Υπουργείου, Μ. Βλαζάκη, και η Καμίλα συναντήθηκε με παιδιά από το 44ο δημοτικό σχολείο Ηρακλείου που βρίσκονταν εκεί.
Αμέσως μετά, Κάρολος και Καμίλα ακολούθησαν χωριστό πρόγραμμα.
Ο Κάρολος, έφθασε στη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή λίγο πριν τις 14.00 μετά το μεσημέρι. Εκεί επισκέφθηκε το Κέντρο Μελετών της Σχολής, όπου παρακολούθησε την παρασκευή μινωικού γεύματος, και το Στρωματογραφικό Μουσείο, όπου θα ξεναγηθεί από το διευθυντή Τζον Μπένετ και από τον επιμελητή της έκθεσης, Κώστα Χρηστάκη.
Στο χώρο όπου έχει διαμορφωθεί ειδικά για την εκδήλωση παρασκευής του γεύματος, το «παρών» μεταξύ άλλων έδωσαν οι κυρίες Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Μαρέβα Μητσοτάκη και η γνωστή σχεδιάστρια μόδας Σοφία Κοκοσαλάκη.
Μπροστά στα μάτια του πρίγκιπα παρασκευάστηκαν γεύματα με ρίζες… στη μινωική Κρήτη, από αγνά, παραδοσιακά προϊόντα, ακολουθώντας συνταγές που χάνονται στα βάθη του χρόνου.
Όλα αυτά, από την αμερικανίδα αρχαιολόγο Jerolyn Μoryson η οποία τα τελευταία χρόνια ζει στην Ιεράπετρα, έχοντας μελετήσει τον μινωικό πολιτισμό και αναπτύξει τις μινωικές τεχνικές μαγειρικής αλλά και κατασκευή μινωικών κεραμικών σκευών.
Μαζί με την ομάδα της είχε προετοιμαστεί εδώ και καιρό για την επίσκεψη του πρίγκηπα Καρόλου αλλά και τη συμμετοχή τους στο διήμερο συμπόσιο πολιτισμού που διεξάγεται σήμερα και αύριο Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Μαΐου.
Τα πιθάρια που φαίνονται στις φωτογραφίες περιείχαν φακές με σκόρδο, κόλιανδρο και μέλι, ενώ επίσης παρασκευάστηκαν:
Κοτόπουλο με σισαμι, σύκα και μέλι
Κοτόπουλο με αμπελόφυλλα και σύκα
Χοιρινό με πετιμέζι και αχλάδια
Χοιρινό με χόντρο και φασκόμηλο
Και αρνί με ξινό χόντρο
Ο πρίγκιπας τηρώντας το Πρωτόκολλο, αρκέστηκε στο …να δει και να οσφρανθεί, ωστόσο δε δοκίμασε τα πιάτα. Έγινε όμως μέρος της διαδικασίας, ρίχνοντας ο ίδιος μέλι στις φακές.
.