Ιεράπετρα

Λύση για το φράγμα Μπραμιανών η δεύτερη γεώτρηση που ανοίγει μέχρι το τέλος της χρονιάς


Φαίνεται πως …οι προσευχές για το φράγμα κάπως έπιασαν τόπο αφού από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να λειτουργήσει η δεύτερη, εφεδρική, γεώτρηση του ΤΟΕΒ η οποία αναμένεται να βοηθήσει κατά πολύ την κατάσταση της λειψυδρίας, την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα του νερού.

Όπως ανέφερε Μπάμπης Δραγασάκης, μέλος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας, ο μηχανολογικός εξοπλισμός της γεώτρησης έχει φτάσει και την επόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται η εγκατάσταση στη γεώτρησης και μέχρι το τέλος της χρονιάς οι πρώτες ποσότητες νερού μέσα στο φράγμα.

Πρόκειται για ένα κοίτασμα γνωστό, με μεγάλες ποσότητες νερού και καλής ποιότητας, το οποίο μέχρι τώρα δεν υπήρχε η άδεια να εκμεταλλευτεί ο ΤΟΕΒ κάτι που όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης έγινε τώρα  με φανερό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει το φράγμα. Ο Δήμος Ιεράπετρας με την παραχώρηση που έκανε ήταν αυτός που έλυσε τα χέρια στον ΤΟΕΒ και αξίζει ένα ευχαριστώ αφού δεν ήταν δεδομένη η στάση του, ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.

Πλέον, η δεύτερη αυτή γεώτρηση θα συνδεθεί στον παλιό μεγάλο αγωγό που υπάρχει και θα έχει τη δυνατότητα μεταφοράς 200 κυβικών την ώρα μέσα στο φράγμα, ενώ η πρώτη που ήδη λειτουργεί μεταφέρει 200 κυβικά. Τα νερά αυτά που μπαίνουν από πέρυσι, μαζί με της Μαλάβρας, άλλωστε είναι που κρατούν το φράγμα στην κατάσταση που είναι τώρα με 2,5 εκατ. κυβικά περίπου, και δεν έχει στεγνώσει.

Παρόλα τα ευχάριστα νέα ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως το συγκεκριμένο κοίτασμα δεν μπορεί να το εκμεταλλευτεί κανείς στο 100% αφού δεν μπορεί να είναι γνωστό το πως θα εξελιχθεί μελλοντικά. Οι παραγωγοί ανέφερε θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι εγκρατείς και να στρέφονται στις λύσεις των ομβριοδεξαμενών, οι οποίες βοηθούν πάρα πολύ αυτούς που έχουν φτιάξει.

Για τα υπόλοιπα αρδευτικά έργα της περιοχής και κυρίως τον αγωγό του φράγματος Μύρτους- Μπραμιανών ο κ. Δραγασάκης ανέφερε πως παρά το ότι δεν υπάρχουν εξελίξεις, είναι γνωστό πως πρόκειται για έργο πρώτης προτεραιότητας για το Υπουργείο απ’ τη στιγμή που θα ανοίξουν τα χρηματοδοτικά προγράμματα, και σε αυτό βοήθησε η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Κασίμη στην Ιεράπετρα όπου είδε από κοντά το πρόβλημα.

 

 

Εξελίξεις στα αρδευτικά έργα όλου του νομού αναμένονται από τον Ιανουάριο όταν είναι προγραμματισμένη επίσκεψη των υπεύθυνων τεχνικών έργων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ενδιαφέρον είναι στα αρδευτικά του Οροπεδίου και την λιμνοδεξαμενή Ζου στη Σητεία, όμως ενδέχεται να γίνει και μια σύσκεψη σε επίπεδο νομαρχίας όπου θα συζητηθούν και άλλα θέματα. Το ακριβές πρόγραμμα της επίσκεψης θα ανακοινωθεί σύντομα ανέφερε ο κ. Δραγασάκης.


 

 

 

 

Σχολίασε το
Στην κορυφή