Απόψεις

Μ. Λουτσέτης: Το Βόρειο και το Νότιο Κρητικό Πέλαγος

Στα θρανία του Δημοτικού  και του Γυμνασίου, μαθαίναμε από τα βιβλία και τους χάρτες , ότι το πέλαγος νότια της νήσου Κρήτης ονομάζεται  Λιβυκό , και το πέλαγος βόρεια της νήσου Κρήτης ονομάζεται Κρητικό .

Αυτοί οι γεωγραφικοί χαρακτηρισμοί έχουν πλέον αλλάξει.

Αν ανατρέξει κάποιος στην εγκυκλοπαίδεια και στα σχολικά βιβλία για  να διαβάσει τι ονομάζουμε «Πέλαγος»,τότε θα δει ότι :

«Ως πέλαγος  χαρακτηρίζεται η πέραν της όποιας ακτής απλωμένη θαλάσσια έκταση μικρότερη όμως εκείνης της Θάλασσας και της οποίας όμως αποτελεί μέρος (π.χ. Μεσόγειος ΘάλασσαΑιγαίο ΠέλαγοςΣαρωνικός Κόλπος).»

Έτσι η θάλασσα περιλαμβάνει εκτός τις επιμέρους θάλασσες και Πελάγη. Κάθε δε Πέλαγος περιλαμβάνει Κόλπους και κατώτερες ακτογραφικές διαβαθμίσεις.

Γενικά το πέλαγος λαμβάνει ονομασία εκείνη της κύριας ακτής που περιβρέχει ή από ιστορικού γεγονότος που συνέβη σε αυτό.

Σύμφωνα με τα παραπάνω το πέλαγος γύρω από όλη τη νήσο Κρήτη έπρεπε να ονομάζετε Κρητικό Πέλαγος.

Γνωρίζοντας αυτά ξεκίνησα το 2014 αλληλογραφία με τα Υπουργεία για τη μετονομασία του Λιβυκού Πελάγους, με τον γεωγραφικό χαρακτηρισμό « Νότιο Κρητικό Πέλαγος ».

Έγγραφο του 2014 της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού  Ναυτικού, απαντώντας σε σχετική επιστολή μου προς τα Υπουργεία, λέει ότι οι γεωγραφικοί χαρακτηρισμοί των θαλάσσιων περιοχών γύρω από τη νήσο Κρήτη έχουν αλλάξει εδώ και 14 χρόνια και λέει ότι:

   α.  Η θαλάσσια περιοχή βόρεια της νήσου Κρήτης ονομάζεται πλέον «Βόρειο Κρητικό Πέλαγος» αντί της παλαιάς ονομασίας που ήταν  «Κρητικό Πέλαγος» , και  

   β. Η θαλάσσια περιοχή νότια της νήσου Κρήτης ονομάζεται πλέον «Νότιο Κρητικό Πέλαγος» , αντί της παλαιάς ονομασίας που ήταν «Λιβυκό Πέλαγος».

Υπάρχει επίσης από το 2015, αλληλογραφία σε εξέλιξη με το Υπουργείο Παιδείας για τη διόρθωση των σχολικών βιβλίων.

Μπορεί στους χάρτες και στα σχολικά βιβλία να αναγράφονται ακόμη και σήμερα οι παλαιές ονομασίες, αλλά αυτό είναι θέμα χρόνου για να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.  Τα αντανακλαστικά της Πολιτείας δεν είναι γρήγορα.

Από το Δεκέμβριο του 2015 ξεκίνησα αλληλογραφία με το κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας , με θέμα το Νότιο Κρητικό Πέλαγος. Αφορμή δόθηκε από  ένα δελτίο τύπου του Υπουργείου Άμυνας που  αναφερόταν σε κοινές ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου στο «Λιβυκό Πέλαγος». Επειδή όμως η ονομασία αυτή έχει αλλάξει ζήτησα από το κ. Υπουργό :  

α. Να διορθώσει το σχετικό δελτίο τύπου, κάτι το οποίο  έγινε αποδεκτό και διορθώθηκε στη σωστή ονομασία «Νότιο Κρητικό Πέλαγος».

β. Να μεριμνήσει για το συντονισμό των λοιπών Υπουργείων, στη χρήση των σωστών  γεωγραφικών  όρων. Και αυτό έγινε αποδεκτό  και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας  ανέλαβε το συντονισμό ,ενημερώνοντας τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών για τα περαιτέρω.

γ. Να με ενημερώσει για τους γεωγραφικούς χαρακτηρισμούς των θαλάσσιων περιοχών γύρω από τη νήσο Κρήτη, που χρησιμοποιούνται στα σχέδια και στους χάρτες από τα Γενικά Επιτελεία  του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

 

1-episimos-chartis-kritis-tis-ydrografikis-ypiresias-tou-polemikou-naftikou

 

Για τα παραπάνω στο από 3-6-2016  έγγραφο του το ΓΕΕΘΑ , απαντώντας στη σχετική επιστολή μου προς το κ. Υπουργό, αναφέρει ότι:

Για τις θαλάσσιες περιοχές βορείως και νοτίως της νήσου Κρήτης, το ΥΠΕΘΑ θεωρεί αποδεκτές και χρησιμοποιεί στους χάρτες και στα σχετικά έγγραφα τις παρακάτω ονομασίες :

α. «Κρητικό πέλαγος»  και «Βόρειο Κρητικό πέλαγος» για τη θαλάσσια περιοχή βορείως της νήσου Κρήτης.

β. «Λιβυκό πέλαγος» και «Νότιο Κρητικό πέλαγος»για τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της νήσου Κρήτης .

Επίσης διαβεβαιώνει ότι η χρήση των παραπάνω ονομασιών δεν δημιουργεί απολύτως κανένα πρόβλημα στη σχεδίαση ,εκτέλεση και συντονισμό διακλαδικών επιχειρήσεων.

Υπάρχει όμως ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα που ακόμη να προχωρήσει στις αναγκαίες αλλαγές, και ενημερώνω εγώ τον κόσμο μέσα από ειδική σελίδα που δημιούργησα στο fb, <  https://www.facebook.com/groups/mloutsetis/  >    παρουσιάζοντας όλους τους επίσημους χάρτες που αφορούν την θάλασσα της Κρήτης, καθώς και όλη τη σχετική αλληλογραφία

Λόγω της σοβαρότητας  του θέματος , παρακαλώ θερμά  όσους ασχολούνται με  την εκτύπωση χαρτών η’ τη χρήση γεωγραφικών  όρων  σε οποιανδήποτε μορφή, όπως  συμβουλεύονται την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού μας Ναυτικού, η’ το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας , αν δεν δέχονται τα παραπάνω.

Μανώλης Λουτσέτης, του Γεωργίου

Σμήναρχος Ε.Α.
20-10-2016

 

Συνημμένα

  1. Επίσημος χάρτης της Κρήτης από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.
  2. Έγγραφο του ΓΕΕΘΑ την 3-6-2016, απάντηση στην από 26-1-2016 επιστολής μου στον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας

0001-22

Σχολίασε το

| www.radiolasithi.gr-Ράδιο Λασίθι 92.3 |

Ενημερωτικό portal με έδρα την Ιεράπετρα Κρήτης, με νέα και ειδήσεις από το Λασίθι την Ελλάδα και τον Κόσμο.

smartphone300

Για το Ράδιο Λασίθι 92.3
O Σταθμός

Πρόγραμμα
Διαφημιστείτε
Αρχείο εκπομπών

Στοιχεία Επικοινωνίας
Ράδιο Λασίθι 92.3
Καλημεράκη 29β – Ιεράπετρα
τηλ: 28420 89216-17
φαξ: 2842089218
sms: 6937489216
email γραμματείας: info@radiolasithi.gr
email ειδήσεων: news@radiolasithi.gr

mandess-logo400

Το νούμερο 1 μουσικό ραδιόφωνο στο νομό  Λασιθίου.

Μεταδίδει μόνο επιτυχίες από το Ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο.

Ακούστε εδώ

Στην κορυφή