Καθόλου καλή ιδέα δεν είναι, σύμφωνα με μια νέα έκθεση, η δοκιμή της ωμής ζύμης του κέικ που πολλοί από εμάς, σίγουρα το έχουν σκεφτεί ή δοκιμάσει… λίγο πριν μπει το κέικ για ψήσιμο!
Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου & Προλήψεως των ΗΠΑ, καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η συνήθεια αυτή συσχετίζεται ισχυρά με αυξημένο κίνδυνο γαστρεντερίτιδας λόγω των βακτηρίων που ενδέχεται να περιέχει η ωμή ζύμη και τα οποία σκοτώνονται με το ψήσιμο.
Η έκθεση περιλαμβάνει τα πορίσματά τους για μια επιδημία γαστρεντερίτιδας από κολοβακτηρίδιο (e.coli) που καταγράφηκε το 2009 σε αρκετές αμερικανικές πολιτείες, στέλνοντας τελικά στο νοσοκομείο 77 ανθρώπους. Οι 35 από αυτούς χρειάσθηκαν νοσηλεία έως ότου αναρρώσουν, αλλά ευτυχώς κανένας δεν πέθανε.
Οι επιστήμονες του Κέντρου, είχαν πολύ πριν ανακοινώσει, πως πηγή της επιδημίας ήταν η κατανάλωση ενός συγκεκριμένου, έτοιμου μίγματος ζύμης για κέικ, αλλά μέχρι τώρα, κανείς δε γνώριζε ποιο από τα συστατικά της ζύμης ήταν υπαίτιο γι’ αυτό.
Αφού οι επιστήμονες απέκλεισαν το ενδεχόμενο να προκλήθηκε το όλο πρόβλημα από παράγοντες όπως η επεξεργασία του μίγματος από τους ασθενείς, η παραβίαση των κανόνων υγιεινής και η μόλυνση εκ προθέσεως, εξέτασαν ένα-ένα τα συστατικά του. Μεταξύ αυτών ήταν μη παστεριωμένα αυγά, ζάχαρη, μαργαρίνη, κομματάκια σοκολάτας, μαγειρική σόδα και σιρόπι ζάχαρης. Όλα αποκλείστηκαν ως πιθανοί ένοχοι.
Αυτό μόνο που απέμεινε, ήταν το ωμό αλεύρι, το οποίο δεν υπόκειται σε επεξεργασία για να εξουδετερωθούν τυχόν παθογόνοι μικροοργανισμοί, ενώ παραγγέλνεται σε πολύ μεγάλες ποσότητες και διανέμεται σε πολλά σημεία. Σύμφωνα με την έκθεση, η κατανάλωση ωμής της ζύμης του κέικ είναι μια πολύ συνηθισμένη πρακτική, ιδίως μεταξύ των νεαρών γυναικών.
Από τους ασθενείς που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία, το 66% είχαν ηλικία κάτω των 19 ετών και το 71% ήταν κορίτσια. Μερικά μάλιστα δήλωσαν πως δεν είχαν πρόγραμμα να ψήσουν το κέικ.
Έτσι οι επιστήμονες προειδοποιούν και συμβουλεύουν… μην τρώτε ωμή τη ζύμη του κέικ, είτε την φτιάχνετε εσείς είτε την αγοράζετε έτοιμη!