Ιεράπετρα

Ναυάγησε το έργο της διαμόρφωσης του ρέματος Διαβατών στη Γρα Λυγιά;


Eπιστολή διαμαρτυρίας στέλνει ο Μανώλης Λουτσέτης για το θέμα του ρέματος Διαβατών στη Γρα Λυγιά το οποίο, ενώ το 2012 φαινόταν πως είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση,  όπως φαίνεται πλέον έχει παγώσει οριστικά αφού οι μελέτες που είχε ζητήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης είχε ζητήσει να γίνουν δεν προχωρούν, παρά τις διαβεβαιώσεις από την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου.

Ο κ. Λουτσέτης, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, θέλησε να ζητήσει δημόσια συγνώμη σε αυτούς που παρακολουθούν την υπόθεση για το ότι το Σεπτέμβριο ο ίδιος είχε φανεί αισιόδοξος και είχε ευχαριστήσει τις υπηρεσίες που προχωρούν το έργο.

Αναλυτικά η επιστολή του Μ. Λουτσέτη:

ΝΑΥΑΓΗΣΕ  ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ   ΔΙΑΒΑΤΩΝ ΤΗΣ ΓΡΑ  ΛΥΓΙΑΣ.

Υπεύθυνοι  η Περιφέρεια  και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

Αξιότιμοι κύριοι .

Είχα απευθύνει σε σας μια επιστολή στις 20/9/2016 , με θέμα < το έργο διαμόρφωσης του ρέματος Διαβατών στη Γρα Λυγιά Ιεράπετρας >, που δεκαετίες τώρα πλημμυρίζει και είναι αίτιο για πλήθος καταστροφών στον οικισμό της Γρα Λυγιάς. Στην επιστολή μου ενημέρωνα το κοινό για το ξεμπλοκάρισμα των μελετών   μετά από τη νέα παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη το 2015,  που το 2012 είχαν μπλοκάρει οι  Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης , μετά τη δημοπράτηση κατασκευής του έργου .

Έλεγα τότε ότι μετά από τη νέα παρέμβαση του Συνηγόρου ξεμπλόκαρε το έργο της διαμόρφωσης του ρέματος Διαβατών. Μιλάμε για τη διαμόρφωση ενός ρέματος που ρέει μέσα στο χωριό, είναι  αποδέκτης της υπερχείλισης του φράγματος των Μπραμιανών, και ευθύνεται για όλες τις μεγάλες πλημμύρες του χωριού.  Στην επιστολή μου το Σεπτέμβριο του 2016, σας έλεγα ότι < Μετά από πολλά χρόνια αλληλογραφίας με το Συνήγορο του Πολίτη, και μετά από δεκάδες επιστολών αυτού και εμού προς τις Υπηρεσίες και όχι μόνο, επιτέλους ξακολάει αυτό το αναγκαίο για τη περιοχή της Γρα Λυγιάς  έργο, που είχε κολλήσει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης   το 2012. Συγκεκριμένα στις 19-7-2012 επεστράφησαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση οι υπάρχουσες τότε μελέτες  και ζητήθηκαν συμπληρωματικές  ,σε ένα έργο που είχε ξεκινήσει το 2010, και είχε δημοπρατηθεί στις 22-2-2011 με κόστος κατασκευής 1.200.000 ευρώ ,  και είχε γίνει και σύμβαση με τον εργολάβο. Τώρα μετά από την εκ νέου παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη,  εγκρίθηκαν 23.652,15ευρώ για την ολοκλήρωση των μελετών, σύμφωνα με τα όσα ζητούσε τότε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης  , για να εγκρίνει τους περιβαλλοντικούς όρους  της μελέτης. Αυτό επετεύχθη μετά τη προσωπική παρέμβαση για το θέμα που έκανε ο Συνήγορος του Πολίτη στο Ηράκλειο στις 3-12-2015,  σε επιτόπια επίσκεψη για το θέμα, και εγκρίθηκε το παραπάνω ποσό από τον Περιφερειάρχη Κρήτης, για την < τοπογραφική αποτύπωση και ακτομηχανική μελέτη του έργου εκβολής του ρέματος>, για την ολοκλήρωση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης  του έργου .

Ο Συνήγορος του Πολίτη με ενημέρωσε με επιστολή του στις 12-1-2016,  ότι σταματάει πλέον να ασχολείται με το θέμα, μετά την εξέλιξη αυτή. Υπόψη ότι για το πρόβλημα αυτό ο Συνήγορος έχει  απευθύνει  13 επιστολές μέχρι σήμερα, σε όλες τις Υπηρεσίες .

Αναμένουμε τώρα τις Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου να προβούν στην ολοκλήρωση της παραπάνω  μελέτης , και την εκ νέου δημοπράτηση του έργου.>

Τα παραπάνω  έλεγα πριν 4 μήνες και περιμέναμε την ολοκλήρωση  των μελετών από τη Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, που είχε συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης όπως είχε υποσχεθεί πριν 13 μήνες στο Συνήγορο, και την εκ νέου  δημοπράτηση του τόσο αναγκαίου για τη περιοχή έργου.

Αντί όμως την ολοκλήρωση των μελετών , όπως είχε δεσμευθεί , η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου ,προτίμησε την αρχειοθέτηση των μελετών σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Κρήτης , γιατί η Γρα Λυγιά ευρίσκεται γεωγραφικά στο μέρος της Κρήτης που έχει χαρακτηριστεί < του διαόλου η Μάνα> . Και ποιος θα κάτσει να σκάσει αν εμείς εκεί κάτω θα πνιγούμε και άλλες φορές?

Παραθέτω το χρονικό του ναυαγίου των μελετών , και τις αποδείξεις των ευθυνών όλων:

Το 2010 ξεκίνησαν οι μελέτες διαμόρφωσης μέρους του ρέματος των Διαβατών (700 μέτρα από τη θάλασσα ) , δημοπρατήθηκε το έργο το 2012, επιλέχτηκε ο εργολάβος , και λίγο πριν την τελική υπογραφή της σύμβασης το Φεβρουάριο του 2012 η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης μπλόκαρε τη κατασκευή του έργου (προϋπολογισμός τότε 1.200.000 ευρώ), γιατί ήθελε  κάποιες επί πλέον μελέτες. Οι μελέτες αυτές δεν γίνονταν από τη Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου, τα χρήματα του έργου πήγαν  σε άλλα έργα της  Περιφέρειας Κρήτης , και οι κάτοικοι ζητούσαμε από το Συνήγορο του Πολίτη  να παρέμβει. Μετά από 15 επιστολές του Συνηγόρου του Πολίτη , και μετά από υποσχέσεις έγγραφες της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, ξεμπλόκαραν την υπόθεση , και υποσχέθηκαν τη δημοπράτηση των συμπληρωματικών μελετών  αξίας  23.652, 15 ευρώ, που τους χορηγήθηκαν από τη Περιφέρεια Κρήτης για το σκοπό αυτό.

Αντί όμως να κάνουν όσα υποσχέθηκαν στο Συνήγορο του Πολίτη , και να φτιάξουν τις μελέτες, έβαλαν την υπόθεση στο Αρχείο. Όπως είπαμε είμαστε …στου διαόλου τη Μάνα.. Βλέποντας τη καθυστέρηση που υπήρχε έστειλα προσωπική επιστολή   στις   1-10-2016  στη κ. Πετράκη Πελαγία, Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου, και ζητούσα να με ενημερώσει γιατί δεν έγιναν οι μελέτες  του ρέματος Διαβατών, ως όφειλαν σύμφωνα με την επιστολή της στο Συνήγορο του Πολίτη στις 14-12-2015.

Η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου ψάχνοντας ανακάλυψε ότι η υπόθεση ήταν στο αρχείο, και προσπάθησε να βρει άλλοθι. Επειδή συνεχώς ζητούσα απάντηση στην επιστολή μου έστειλαν έγγραφο στο Υπουργείο (ΥΠΟΜΕΔΙ)  στις 22-11-2016, (μετά από 52 ημέρες από την επιστολή μου) και ζητούσαν να τους ενημερώσουν  << αν στο πακέτο των μελετών που εκπονούν οι υπηρεσίες του , για τα έργα της περιοχής, συμπεριλαμβάνεται και η ΜΠΕ της διευθέτησης του ρέματος Διαβατών > .  Το Υπουργείο όπως ήταν αναμενόμενο απάντησε θετικά στις 1-12-2016, απάντηση που μου κοινοποίησε και το Υπουργείο.

Η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου ,και προσωπικά η κ. Πετράκη, δεν απάντησε ακόμη στην επιστολή που της έστειλα στις 1-10-2016 . Μου κοινοποίησε την αλληλογραφία της με το ΥΠΟΜΕΔΙ, και την ενημέρωσα ότι αυτά δεν με καλύπτουν ως απάντηση, και με νέα επιστολή μου την ενημέρωσα και εγγράφως ότι περιμένω τη δική της απάντηση σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Στις 8-10-2015 ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Αρναουτάκης , ικανοποιώντας αίτημα της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου στο από 2-10-2015 έγγραφο της, έδωσε στη  Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου 22.652,15 ευρώ για αυτές τις μελέτες, και στη συνέχεια η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου στις 14-12-2015 ενημέρωσε το Συνήγορο του Πολίτη ότι συντάσσει τα τεύχη δημοπράτησης του έργου. Αυτό ήταν δέσμευση προς το Συνήγορο ο οποίος κατόπιν αυτού αρχειοθέτησε την υπόθεση στις 12-1-2016

Η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου ξέχασε αυτά που είχε υποσχεθεί-δεσμευτεί στο Συνήγορο του Πολίτη , και ξέχασε επίσης ότι οι συμπληρωματικές μελέτες του φράγματος εκπονούνται και έχουν δημοπρατηθεί από το Υπουργείο από τις 2-7-2014 !!! δηλαδή πριν επέμβει με αλλεπάλληλες επιστολές ο Συνήγορος του Πολίτη , και πολύ πριν από το έγγραφο της κ. Πετράκη που ζητούσε τα χρήματα από το κ. Αρναουτάκη, και ακόμη πολύ καιρό πριν  στείλει το έγγραφο – δέσμευση  στο Συνήγορο του Πολίτη στις 14-12-2015.

Έχουν περάσει  7 χρόνια από τις τελευταίες πλημμύρες, έχουν περάσει 7 χρόνια υποσχέσεων , μελετών και ..θα.. αλλά..

Υπάρχει ένα πλήρες αρχείο για τις ευθύνες όλων, που ευχόμαστε να μην χρειαστεί η αξιολόγηση και μελέτη αυτού του αρχείου από οποιονδήποτε , σε περίπτωση σοβαρού συμβάντος που να εμπλέκεται το υπόψη ρέμα των Διαβατών.

Εμείς οι κάτοικοι < στου διαόλου τη Μάνα>  δεν περιμένουμε πλέον τίποτα.

Με  εκτίμηση

Μανώλης Λουτσέτης του Γεωργίου
Σμήναρχος Ε.Α.
Γρα Λυγιά Ιεράπετρας

10-1-2017

Συνημμένα (πατήστε για να τα κατεβάσετε στον υπολογιστή σας)


  1. Επιστολή μου στις 19-9-2016, στα ΜΜΕ με θέμα (ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΡΕΜΑΤΟΣΔΙΑΒΑΤΩΝ  ΣΤΗ ΓΡΑ ΛΥΓΙΑ).
  2. Απόφαση (8-10-2015) κ. Αρναουτάκη, έγκρισης ποσού 23.652,15 ευρώ, για ολοκλήρωση μελετών ρέματος Διαβατών.
  3. Επιστολή Εμμανουήλ  Λουτσέτη (1-10-2016) προς  κ. Πελαγία Πετράκη για το ρέμα Διαβατών Γρα Λυγιάς.
  4. Έγγραφο Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου (14-12-2015) προς Συνήγορο του Πολίτη, για το ρέμα Διαβατών στη Γρα Λυγιά.
  5. Έγγραφο Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου (22-11-2016) προς ΥΠΟΜΕΔΙ, για το ρέμα Διαβατών.
  6. Έγγραφο του ΥΠΟΜΕΔΙ(1-12-2016 ), προς Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου για το Ρέμα Διαβατών.
Σχολίασε το
Στην κορυφή