Πολυτιμές συμβουλές για όλο τον αγροτικό κόσμο που έχει ήδη ξεκινήσει να μπαίνει σε κανονικούς ρυθμούς στην θερμοκηπιακή Ιεράπετρα, έδωσε σήμερα στο Ράδιο Λασίθι ο Αντώνης Λεμονάκης, χημικός της εταιρίας Rijk Zwaan.
O κ. Λεμονάκης, επιστήμονας με μεγάλη εμπειρία και υπεύθυνος των εργαστηρίων μίλησε για όλα τα στάδια της καλλιέργειας, αλλά και για τον ιό της καστανής ρυτίδωσης, μιας ασθένειας νέας για την περιοχή, που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συσσωρευμένη εμπειρία που υπάρχει τόσο στους αγρότες σε ότι έχει να κάνει με την πρόληψη όσο και τις αγροτικές επιχειρήσεις της περιοχής που προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα και ανθεκτικότερα υβρίδια.
Τα τελευταία χρόνια,όπως είπε, με τις νέες ιώσεις που έχουν παρουσιαστεί και το άνοιγμα του εμπορίου των σπόρων και φυτών, έχει γίνει φανερό πως αν δεν είχαν αναπτυχθεί νέα υβρίδια και ποικιλίες, τα παραδοσιακά φυτά δεν θα άντεχαν το νέο αυτό περιβάλλον και διεθνώς θα υπήρχε ζήτημα επάρκειας προϊόντων.
Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Λεμονάκης, στην ποιότητα του νερού που είναι διαθέσιμη στην περιοχή, αναφέροντας πως αυτή την περίοδο το νερό στην Ιεράπετρα βρίσκεται σε πάρα πολύ καλά επίπεδα σε όλους τους δείκτες, όμως τα παλιά προβλήματα με την υψηλή αλατότητα που προερχόταν από τα νερά της Μαλαύρας ακόμα επηρεάζουν αρνητικά τα εδάφη της περιοχής.
Ο ίδιος τόνισε πως το κακής ποιότητας νερό δημιουργεί σοβαρά θέματα στην παραγωγή, τόσο ως προς την ποιότητα όσο και την ποσότητα, αλλά και τη γενικότερη υγεία της καλλιέργειας, αφού τα φυτά είναι πιο ευάλωτα σε ασθένειες. Έτσι όσοι έχουν δεξαμενές καταλαβαίνουν πόσο κερδισμένοι είναι από το καλής ποιότητας νερού που χρησιμοποιούν, τόνισε ο κ. Λεμονάκης, προσθέτοντας πως το ζήτημα και της επάρκειας και της ποιότητας του νερού της περιοχής πρέπει να απασχολεί διαρκώς τον αγροτικό κόσμο, χωρίς κανείς να επαναπαύεται από μερικές καλές χρονιές.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση των εδαφών ο κ. Λεμονάκης ανέφερε πως κάθε αγρότης πρέπει να ασχολείται και να κρατά το έδαφος του θερμοκηπίου του σε καλή ποιότητα εμπλουτίζοντάς το με διάφορους τρόπους, ενώ παράλληλα να είναι προσεκτικός, να ζητά συμβουλές, και να μην βιάζεται όταν θέλει να οργώσει αφού, ένα κακό όργωμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ποιότητα του εδάφους που θα τον ταλαιπωρούν ως και 6-7 χρόνια.
Ο κ. Λεμονάκης μίλησε και για καλλιέργειες υδροπονίας για τις οποίες ανέφερε πως, εφόσον γίνουν σωστά, τα οφέλη είναι μεγάλα για κάθε αγρότη, με μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και της τιμής των προϊόντων. Είναι όμως μια καλλιέργεια που απαιτεί από τον αγρότη να γίνει επαγγελματίας με κεφαλαία γράμματα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αφού χρειάζεται αρκετά μεγαλύτερη ενασχόληση με την καλλιέργεια και δεν υπάρχει χώρος για πειράματα, όπως γίνεται στις συμβατικές καλλιέργειες στο χώμα.
Ακούστε αναλυτικά:
[outofthebox dir=”/λεμονάκης 2710″ account=”dbid:AADC5O30l-31PDenvUtliu5YXlKNhKS8xzw” mode=”audio” viewrole=”administrator|author|contributor|editor|subscriber|guest” downloadrole=”all”]