Ιεράπετρα

O Iεραπετρίτης που εμπλέκεται στο σκάνδαλο Νοvartis


Ιδιαίτερα επιβαρυντικές είναι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων για το Νίκο Μανιαδάκη που κατάγεται από την Ιεράπετρα, άλλοτε άτυπο σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας, τον οποίον καταγγέλλουν για χρηματισμό, εμπλέκοντας, μάλιστα, και την εταιρία της πάλαι ποτέ γνωστής λαϊκής τραγουδίστριας Χριστίνας Φαρμάκη, που τυγχάνει να είναι σύζυγός του.

Στις 8 Νοεμβρίου 2017, ενώπιον της Ελένης Τουλουπάκη, Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και των Χρήστου Ντζούρα, Εισαγγελέα Πρωτοδικών και Στυλιανού Μανώλη, Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Επίκουρων Εισαγγελέων Εγκλημάτων Διαφθοράς, κατέθεσε η με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση.

«Σε συνέχεια της από 06/11/2017 ένορκης κατάθεσης μου σας καταθέτω τα εξής, στη συνέχεια και κατά την περίοδο 2012-2013 εμφανίζεται σύμβουλος-συνεργάτης του Λοβέρδου, ο κ.Μανιαδάκης, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, ο οποίος εισέπραττε χρήματα προκειμένου να εξυπηρετεί συμφέροντα της Νοβάρτις εν γνώσει του Υπουργού. Επιπλέον θα ήθελα να σας πω ότι η Νοβάρτις υποστήριζε οικονομικά την εταιρία της γυναίκας του Μανιαδάκη με την επωνυμία ΨΗΜΙΤΗ ΑΕ, η οποία δραστηροποιειτο στις εκδόσεις. Αυτή η εταιρία έλαβε, με πρωτοβουλία του Φρουζή, το ποσό των περίπου 50.000 ευρώ για δήθεν υπηρεσίες που παρείχε στη Νοβάρτις Ελλας, αλλά στην πραγματικότητα με αυτόν τον τρόπο δωροδοκήθηκε ο Μανιαδάκης για την προώθηση συμφερόντων της Νοβάρτις. Υπογραμμίζω ότι το ανωτέρω ποσό είναι μόνο ένα μικρό μέρος του συνολικού ποσού με το οποίο δωροδοκήθηκε ο Μανιαδάκης.

Σε επόμενη κατάθεση γίνεται η εξής διόρθωση

Όπως καταθέτει η μάρτυρας «Αικατερίνη Κελέση» «το ποσό που έλαβε ο Μανιαδάκης, το έλαβε όχι από την εταιρεία ΨΗΜΙΤΗΣ ΑΕ, όπως ανέφερα αρχικά, αλλά από την εταιρεία της συζύγου του με την επωνυμία “Χρυσάνθη Φαρμάκη και ΣΙΑ ΕΕ”. Επιπλέον, τα ποσά που είχα αναφέρει στην από 8-11-2017 κατάθεσή μου ότι έλαβε ο Νικόλαος Μανιαδάκης, του δόθηκαν από την Νοβάρτις όχι ως αντάλλαγμα για δικές του ενέργειες, αλλά προκειμένου να μεσολαβήσει ώστε να έρθει σε επαφή ο Φρουζής με τον Υπουργό και τα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα στον τομέα του φαρμάκου».

Ο Μανιαδάκης, λοιπόν, ως ο καθηγητής ∆ιοίκησης και Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας, συμμετείχε το 2012 σε τεχνικό επίπεδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την πολιτική του φαρµάκου.

Δημοσιεύματα της εποχής τον ήθελαν να έχει την εμπιστοσύνη του Μεγάρου Μαξίμου και να λειτουργεί ως δεξί χέρι του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλµά. Ο Μανιαδάκης, παρότι συμμετείχε στην επιτροπή σοφών που υπέβαλε προτάσεις για την πολιτική φαρµάκου είχε εισοδήµατα που προέρχονταν από τις φαρµακοβιοµηχανίες.

Η εταιρεία “ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΦΑΡΜΑΚΗ και ΣΙΑ EE” έκλεινε συµφωνίες µε φαρµακοβιοµηχανίες, που αφορούσαν διάφορα έργα µελέτης. ∆ιαχειριστής της εταιρείας εμφανιζόταν η σύζυγός του, η οποία κατείχε το 10% των µετοχών της. Πρόκειται για τη Χρυσάνθη Φαρμάκη, γνωστή στο ευρύ κοινό με το καλλιτεχνικό όνομα Χριστίνα . To υπόλοιπο 90% της εταιρείας κατείχε ο ίδιος ο Νίκος Μανιαδάκης. Μέσω της εταιρείας «Φαρµάκη», ο Μανιαδάκης είχε εισπράξει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από τις φαρµακοβιοµηχανίες, υπογράφοντας συµβάσεις έργων ή παρέχοντας υπηρεσίες επί πληρωµή.

Διάψευση πριν από ένα χρόνο

Πριν από ακριβώς 13 μήνες, ο Νίκος Μανιαδάκης, σε δήλωσή του ανέφερε πως δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση Novartis.

Το όνομά του είχε ήδη ακουστεί ως εμπλεκόμενο στην υπόθεση, μέσω της θέσης του ως συμβούλου των υπουργών Υγείας κ. Γεωργιάδη και Βορίδη, αλλά και λόγω της εταιρείας οικονομικών της Υγείας που διατηρούσε στο όνομα της συζύγου του.

«Με τη δήλωση αυτή διαψεύδω κατηγορητικά όσα έχουν αναφερθεί και ειδικά σε ό,τι αφορά την ανάμιξή μου στη φαρμακευτική πολιτική της πρόσφατης περιόδου», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του και πρόσθετε πως «η συμβουλευτική εμπλοκή μου ως ειδικού εμπειρογνώμονα αφορούσε αποκλειστικά και μόνο θέματα της ευρύτερης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα υγείας

Η συμβουλευτική εμπλοκή μου ως ειδικού εμπειρογνώμονα αφορούσε αποκλειστικά και μόνον θέματα της ευρύτερης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων στον τομέα υγείας.
Ειδικότερα, κατά την περίοδο από την έναρξη του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας το 2010 και έως σήμερα, ως Καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας, έχω κληθεί διαχρονικά σε διάφορες περιπτώσεις από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία να συνεισφέρω με γνώσεις, συμβουλές, και αναλύσεις στην προσπάθεια εξυγίανσης και βελτίωσης του συστήματος υγείας της χώρας μας και σε κάποιες περιπτώσεις κλήθηκα και συμμετείχα σε συναντήσεις με κλιμάκια ξένων εμπειρογνωμόνων.
Επιπροσθέτως, η διαχείριση των χρηματοδοτήσεων για έρευνες και μελέτες στα πλαίσια της ερευνητικής, ακαδημαϊκής εργασίας μου, έχει γίνει με απόλυτα διαφανείς και νόμιμους τρόπους και μέσα και την έγκριση των αρμοδίων συλλογικών οργάνων και της Επιτροπής βιοηθικής και δεοντολογίας κατά περίπτωση.
Η συμβουλευτική εταιρεία, στην οποία συμμετείχα πριν την εκλογή μου στην θέση μου ως Καθηγητή έχει παύσει να υπάρχει από το 2012, αν και ήταν απολύτως σύννομη και συμβατή με την θέση μου και τις εργασιακές μου υποχρεώσεις.

Επίσης, οι μελέτες και έρευνες στις οποίες συμμετείχα, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες, έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικές συναντήσεις και συνέδρια και έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και βεβαίως είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο και αναφέρουν, όπως προβλέπεται από την δεοντολογία τις πηγές χρηματοδότησης και την ύπαρξη σύγκρουσης συμφερόντων».

Η συνέχεια

Λίγο καιρό αργότερα από τη διάψευση δημοσιεύτηκε σειρά μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ του κ. Μανιαδάκη και του υπουργικού γραφείου του τότε υπουργού, Αδ. Γεωργιάδη, τα οποία έδειχναν πως ο κ. Μανιαδάκης και γνώση είχε αλλά και άποψη για τις τιμολογήσεις φαρμάκων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε τότε δηλώσει πως  δεν υπήρχε «σύγκρουση συμφερόντων» από τις δραστηριότητες του κ. Μανιαδάκη.

Οι λίστες του FBI

To όνομα του Νίκου Μανιαδάκη βρίσκεται σε ένα από τα έγγραφα του FBI που υπάρχουν στη δικογραφία για τη Novartis, όπως επίσης του κ. Στουρνάρα και της συζύγου του, του Κ. Φρουζή και άλλων τεσσάρων ανθρώπων.

Η λίστα αυτή δόθηκε από το FBI στις ελληνικές αρχές και όπως αναφέρει το έγγραφο, «τα περιεχόμενα του εγγράφου βασίζονται σε συνεντεύξεις μαρτύρων, έγγραφα και υλικό που αποκτήθηκε από το FBI».

Στο έγγραφο σημειώνεται πως τα όσα περιγράφονται σε αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ελληνικές αρχές, ωστόσο ξεκαθαρίζει πως η έρευνα -την περίοδο που προφανώς συντάχθηκε το έγγραφο- συνεχίζεται και πως τα αποτελέσματα δεν είναι οριστικά.


Σχολίασε το
Στην κορυφή