Κόσμος

ΟΗΕ: 128 χώρες ψήφισαν κατά των ΗΠΑ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ


Συνολικά 128 εκ των 193 χωρών – μελών του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος καταδίκης της κίνησης του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Εννέα χώρες καταψήφισαν την καταδίκη της κίνησης των ΗΠΑ, ενώ 35 επέλεξαν την αποχή.

Πριν δύο εβδομάδες, οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη χώρα η οποία αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους, από την ίδρυσή του το 1948.

Όλες οι χώρες του πλανήτη, πλην των ΗΠΑ, αναγνωρίζουν συμβατικά το Τελ Αβίβ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και διατηρούν εκεί τις πρεσβείες τους, δεδομένης της διαμάχης Ισραήλ – Παλαιστίνης για το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, ειδικά του ανατολικού τμήματός της, η οποία αποτελεί κατεχόμενο από τους Ισραηλινούς παλαιστινιακό έδαφος.

Στο επίκεντρο της ψηφοφορίας, η οποία διεξάγεται έπειτα από πρωτοβουλία των Παλαιστινίων, βρίσκεται κείμενο όπου επισημαίνεται ότι μια μονομερής απόφαση που αφορά το καθεστώς της Ιερουσαλήμ «δεν έχει νομική ισχύ» κι ότι το θέμα της Ιερουσαλήμ πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην τελική ειρηνευτική συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

Απειλές προς τις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης εκτόξευσε εκ νέου η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ ,Νίκι Χέιλι, κατά τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα θυμούνται αυτή την μέρα, που είδαν να διαπομπεύονται από την Γενική Συνέλευση μόνο και μόνο για την άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος», τόνισε η Χέιλι, λίγο πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

«Θα το θυμόμαστε όταν μας ζητηθεί για ακόμη μια φορά να κάνουμε την μεγαλύτερη (οικονομική) συνεισφορά στα Ηνωμένα Έθνη», διαμήνυσε.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ δήλωσε ενώπιον ότι η χώρα του «δεν θα εκδιωχθεί ποτέ από την Ιερουσαλήμ».

«Κανένα σχέδιο απόφασης της Γενικής Συνέλευσης δεν θα μας εκδιώξει από την Ιερουσαλήμ» επισήμανε ο Ντάνι Ντάνον ενώπιον των υπολοίπων κρατών μελών.

Η Τουρκία απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μην «πουληθεί» για μια «χούφτα δολάρια» αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να διακόψει την οικονομική βοήθεια των ΗΠΑ πριν από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την Ιερουσαλήμ.

«Καλώ ολόκληρο τον κόσμο: μην ξεπουλήσετε τη (δημοκρατική) βούλησή σας για μια χούφτα δολάρια. Τα δολάρια θα επιστρέψουν, όμως μια βούληση που έχει εξαγορασθεί ποτέ δεν θα επιστρέψει» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας που εκφώνησε στην Άγκυρα.
Οι απειλές Τραμπ

Την Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να διακόψει τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ στις χώρες που θα ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου απόφασης. «Αφήστε τους να ψηφίσουν εναντίον μας, θα εξοικονομήσουμε πολλά (χρήματα), μας είναι αδιάφορο» είπε ο μεγιστάνας.

«Σήμερα, το “λίκνο της δημοκρατίας” αναζητεί πρόθυμους που θα πουληθούν για τα δολάρια. Κύριε Τραμπ, δεν μπορείτε να εξαγοράσετε τη δημοκρατική βούληση της Τουρκίας έναντι δολαρίων. Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη» επισήμανε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

«Η ευχή μου είναι ότι (οι ΗΠΑ) δεν θα πετύχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν. Αναμένω ο κόσμος να δώσει ένα καλό μάθημα στην Αμερική, αυτό ελπίζω» συνέχε ο Ερντογάν.


Σχολίασε το
Στην κορυφή