Από το 1956, που έφτασε στην Ιεράπετρα ο Ολλανδός γεωπόνος Παύλος Κούπερ και δίδαξε στους ντόπιους αγρότες τη σημασία των θερμοκηπίων, πολλά έχουν αλλάξει.
Τεχνολογικά κάποια πράγματα όμως παραμένουν τα ίδια. Η άρδευση και η λίπανση της καλλιέργειας θα πρέπει να γίνονται με βάση τις πραγματικές ανάγκες της καλλιέργειας και όχι με βάση την εμπειρία του παραγωγού, όπως γίνεται στην πλειονότητα των μονάδων μέχρι σήμερα.
Με τον ίδιο τρόπο, θα πρέπει να γίνεται και η λίπανση της καλλιέργειας, αφού για κάθε καλλιεργητικό στάδιο θα πρέπει να προτείνεται η βέλτιστη σύσταση του θρεπτικού διαλύματος. Μια τέτοια διαχείριση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση υδάτινων πόρων και μείωση της αλόγιστης χρήσης λιπασμάτων.
Η κάθε καλλιέργεια έχει τις δικές της ανάγκες σε νερό για να αποδώσει την υψηλότερη δυνατή παραγωγή.Η κατάλληλη λιπαντική αγωγή για το Θερμοκήπιο πρέπει να στηρίζεται μεταξύ άλλων στη γνώση των εδαφολογικών χαρακτηριστικών, της περιεκτικότητας του εδάφους σε θρεπτικά, της καλλιέργειας, των κλιματικών συνθηκών, του συστήματος άρδευσης και της ποιότητας του αρδευτικού νερού.
Γνώση, σύγχρονα εργαλεία, κι εξαιρετικές κλιματικές συνθήκες υπάρχουν. Κι όταν το θελήσουμε έχουμε και τις κατάλληλες λύσεις μέσα από τους ειδικούς επιστήμονες και τις προτάσεις της σύγχρονης τεχνολογίας. Αρκεί να υπάρχει εμπιστοσύνη.Όχι άλλα δεδομένα να μας βγάζει η ανάλυση, αλλά εμείς να ακούμε το γεωπόνο μας και μόνο. Κι αυτό γιατί ο γεωπόνος δεν παύει να είναι και έμπορος των γεωργικών φαρμάκων με ότι αυτό συνεπάγεται. Μην εύχεσαι να ήταν πιο εύκολο. Να θέλεις απλά το καλύτερο.
Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Αντώνη Λεμονάκη, χημικό και υπεύθυνο εδαφολογικού εργαστηρίου της RIJK ZWAAN, που μας ξενάγησε και μας εξήγησε τα αυτονόητα κι ευχόμαστε όλος αυτός ο ευλογημένος τόπος που ζούμε να μείνει πιστός στο : Όσο πιο σκληρά δουλεύεις, τόσο πιο δύσκολα παραδίνεσαι.
Kείμενο, βίντεο: Μαρία Αγιασοφίτη
.