Τις ήδη γνωστές από χρόνια στην πράξη συνήθειες και προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών σε ότι αφορά την ποιότητα και την γνησιότητα (νοθεία) του ελαιόλαδου, επαλήθευσε έρευνα που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΕΦΕΤ από την εταιρεία Hellenic Research House.
Βασική διαπίστωση της έρευνας αυτής, ήταν ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου στην Ελλάδα, η οποία σύμφωνα και με παλαιότερες έρευνες, ιδιαίτερα στην Κρήτη φτάνει και μέχρι και 20Kg ανά άτομο τον χρόνο, γίνεται με προμήθεια εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου όχι από την αγορά αλλά απ ευθείας από παραγωγούς.
Οι περισσότεροι καταναλωτές που συμμετείχαν στην έρευνα (60,3%) δηλώσαν ότι χρησιμοποιούν ελαιόλαδο που παράγεται από τους ίδιους ή από συγγενείς ή φίλους τους και μόνο το 27,4% ανάφερε ότι αγοράζει τυποποιημένο ελαιόλαδο.
Η πλειοψηφία των νοικοκυριών (57%) ανέφερε ότι χρησιμοποιεί εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο το οποίο κατά 74% προμηθεύεται από συγγενείς, φίλους και γνωστούς και πιστεύει (κατά 91%) ότι το ελαιόλαδο αυτό δεν είναι νοθευμένο.
Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει οι έλληνες καταναλωτές να ενημερωθούν κατάλληλα ώστε να κατανοήσουν τον ρόλο της σωστής αποθήκευσης και διατήρησης του ελαιόλαδου στα σπίτια αλλά και της καταλληλότητας των μέσων συσκευασίας.
Οικογενειακές συσκευασίες
Ωστόσο, σημαντικό είναι οι μικροί και μεγάλοι τυποποιητές να αξιοποιήσουν την συνήθεια της υψηλής οικογενειακής κατανάλωσης των ελλήνων με την δημιουργία μεγαλύτερων συσκευασιών τις συνήθεις των 0,5-1,0 λίτρο. Γιατί δεν είναι δυνατόν μια οικογένεια που καταναλώνει 80-100 κιλά ελαιόλαδο τον χρόνο να τρέχει κάθε τόσο στην αγορά και να αγοράζει λίτρο-λίτρο πληρώνοντας το μάλιστα σε τιμή 60-80% μεγαλύτερη από ότι το αγοράζει κατευθείαν από παραγωγούς.
Επομένως η υιοθέτηση συσκευασιών 3-5 λίτρων σε ανοξείδωτα δοχεία που θα διατίθενται σε τιμές λίγο πάνω από τις τιμές παραγωγού, επιτρέπει την προμήθεια των ετήσιων αναγκών της οικογένειας, λύνοντας τα προβλήματα συντήρησης αλλά και τα προβλήματα αποθήκευσης στις κουζίνες των συνήθως μικρών διαμερισμάτων της αστικής τάξης.
Έρευνα και στην εστίαση
Βέβαια, η έρευνα του ΕΦΕΤ επιβεβαίωσε και άλλα εν πολλοίς γνωστά σημεία σχετικά με την κατανάλωση ελαιολάδου στην Ελλάδα, τα οποία δημοσιεύονται στα ΕΛΑΙΟΝΕΑ (www.sedik.gr 22.11.21.). Δεν εξέτασε όμως, άγνωστο γιατί, το θέμα της κατανάλωσης ελαιόλαδου στην μαζική εστίαση, όπου τα πράγματα φαίνεται να είναι τελείως αντίθετα από ότι στην οικογενειακή κατανάλωση. Και αυτό βέβαια έχει σημαντική σπουδαιότητα γιατί είναι γνωστό ότι τόσο οι έλληνες όσο και οι ξένοι τουρίστες συνηθίζουν τα τελευταία χρονιά να τρώνε σε ταβέρνες, εστιατόρια και αλλά μέσα μαζικής εστίασης, όπου στα τηγανητά τα οποία απορροφούν υψηλό ποσοστό της συνολικής τους κατανάλωσης, χρησιμοποιούν σπορέλαια και μάλιστα με πολλαπλές χρήσεις!