Ο καλύτερος σύμμαχος για ένα δυνατό οργανισμό, ανθεκτικό απέναντι στις προκλήσεις του χειμώνα είναι το σκόρδο. Παρεξηγημένο, λόγω της μυρωδιάς του και της γεύσης του, αλλά οι παλιοί το έβαζαν παντού γιατί ήξεραν πόσο βοηθάει στην υγεία μας.
Κάτι που δεν ήξεραν, είναι ότι η αλισίνη, που δίνει και τη χαρακτηριστική μυρωδιά, προστατεύει το φυτό από τα έντομα και τους μικροοργανισμούς. Η αλισίνη είναι που βοηθάει και τον οργανισμό μας όταν το καταναλώνουμε και μας προφυλάσσει από κρυολογήματα και ιώσεις. Η αλισίνη έχει αντιβακτηριδιακή, αντιμυκητιακή και αντιϊκή δράση. Το σκόρδο περιέχει επίσης μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C και σελήνιο.
Σε έρευνα που έγινε σε εθελοντές, δόθηκαν σκευάσματα σκόρδου και βρέθηκε ότι όσοι κατανάλωσαν σκόρδο, είχαν λιγότερες πιθανότητες να κρυολογήσουν, αλλά και όταν αρρώστησαν, οι ημέρες ασθενείας, μειώθηκαν από 5 σε μόλις 1,2 ημέρα. Ενώ και τα συμπτώματα ήταν πιο ήπια σε σχέση με αυτών που δεν είχαν καταναλώσει σκόρδο.