Άγιος Νικόλαος

ΒΟΑΚ και έργα στο Λασίθι φέρνουν αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ Λασιθίου


Για άλλη μια φορά ένας «πόλεμος» ανακοινώσεων και εντυπώσεων έχει ξεκινήσει ανάμεσα στις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας στο Λασίθι με αφορμή δηλώσεις που έκανε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, σχετικά με τις καθυστερήσεις στον ΒΟΑΚ,την εξαίρεση του νομού Λασιθίου από τις νέες μελέτες αλλά και τα υπόλοιπα έργα που δεν προχωρούν στο νομό όπως την προσαγωγό διώρυγα των Μπραμιανών.

Ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. αναφερόμενος στον ΒΟΑΚ σημειώνει πως «τα στελέχη της κυβέρνησης συνεχίζουν ν’ αντιμετωπίζουν με τον ίδιο ανεύθυνο και ευκαιριακό τρόπο τον ΒΟΑΚ». Θέλοντας δε να υποστηρίξει περαιτέρω την πεποίθησή του πως πρόκειται για πρόχειρη και ευκαιριακή προσέγγιση του θέματος, υπογραμμίζει πως «εξαγγέλλουν ένα έργο, στο βωμό επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων, χωρίς το έργο να έχει συστηματική μελέτη και μέριμνα για την αντιμετώπιση των ολοένα αυξανόμενων αναγκών του νομού Λασιθίου».

Εξηγώντας περαιτέρω την κριτική που ασκεί, ο Λασιθιώτης πολιτικός τονίζει πως η μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού είχε αναγγελθεί από την κυβέρνηση ότι θα δημοπρατηθεί τον περασμένο Οκτώβριο, όμως δεν υπάρχει καμία σχετική εξέλιξη μέχρι τώρα. Υποστηρίζει δε πως πρόκειται για την κρίσιμη μελέτη του έργου, διότι από την στρατηγική μελέτη θα καθοριστούν τα στοιχεία για τον κυκλοφοριακό φόρτο του έργου, θα περιλαμβάνονται τα οικονομικά στοιχεία, αλλά και κρίσιμα τεχνικά ζητήματα, όπως και τα περιβαλλοντικά θέματα.

«Αντί να προχωρήσει την μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού, βλέπουμε αναθέσεις σε τεχνικούς συμβούλους, οι οποίοι στην ουσία είναι εντεταλμένοι σύμβουλοι, στους οποίος υποδεικνύουν τι θα κάνουν για να προχωρήσουν την πρώτη φάση του διαγωνισμού, χωρίς να έχουμε ουσιαστική εξέλιξη για το έργο. Προχωρούν λοιπόν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού χωρίς οικονομοτεχνική μελέτη. Άρα, είναι σαν να πηγαίνουν να κτίσουν σπίτι χωρίς άδεια», δηλώνει χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Επιπλέον, ο κ. Πλακιωτάκης εστιάζει στο νομό Λασιθίου και στο γεγονός ότι δεν θα ολοκληρωθεί ενιαίο το έργο με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθεί σε όλο το μήκος του νομού και θέτει το ερώτημα: «Ποιος έχει αποφασίσει πως αν συμπεριληφθεί ο νομός Λασιθίου και γίνει ενιαίο το έργο, δεν θα είναι βιώσιμο;».

Υποστηρίζει δε πως η κυβέρνηση προσπαθεί να διχάσει την Κρήτη, αναφέροντας πως το νησί πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται με ενιαίο τρόπο. Αναρωτιέται δε γιατί η κυβέρνηση δεν χρηματοδοτεί τις μελέτες που είναι ήδη σε εξέλιξη στο νομό Λασιθίου για τον ΒΟΑΚ, να τις ωριμάσει και στη συνέχεια να αναζητήσει χρηματοδοτικά προγράμματα για την υλοποίηση του έργου.

Προχωρεί δε ένα βήμα παραπέρα, για το σύνολο των κυβερνητικών εξαγγελιών για το νομό Λασιθίου, σημειώνοντας πως «με έωλες υποσχέσεις, δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών, κανένα απολύτως έργο δεν προχωρεί στο νομό Λασιθίου. Ούτε τα αρδευτικά στο Οροπέδιο Λασιθίου, ούτε το φράγμα Μπραμιανών στην Ιεράπετρα, ούτε ο ΒΟΑΚ. Επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ ο νομός Λασιθίου υπάρχει για τις εξαγγελίες, όπως εκείνες που έκανε στα τέλη του 2016 ο πρωθυπουργός κι ακόμα περιμένουμε τα έργα παρά τις επισκέψεις κυβερνητικών στο νομό. Τι κάνει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης; Πρέπει να υπάρξει μη αναστρέψιμη κατάσταση και πρόβλημα, για να χρηματοδοτηθεί το ώριμο έργο των Μπραμιανών;», ρωτά ο βουλευτής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ 

Στις δηλώσεις αυτές του Γιάννη Πλακιωτάκη στην εφημερίδα ΑΝΑΤΟΛΗ, απάντά ο ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου:

«Μην εκτίθεστε κύριε Πλακιωτάκη»

Ας περιμένει λίγο ο κ. Πλακιωτάκης και οι άλλοι αδημονούντες για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο εκτέλεσης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης. Ο καιρός γαρ εγγύς…

Η κυβέρνηση έχει αποδείξει, στον μικρό χρόνο που κυβερνά, ότι κατάφερε

να ολοκληρώσει τα οδικά έργα που καρκινοβατούσαν, και μάλιστα με σημαντικότατο όφελος για το δημόσιο,
να προχωρήσει γρήγορα το μετρό της Θεσσαλονίκης (το ανέκδοτο των 30 χρόνων της διακυβέρνησης των κομμάτων της διαπλοκής),
να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για το αεροδρόμιο Καστελίου,
να θέσει σε προτεραιότητα την μελέτη – κατασκευή του Β.Ο.Α.Κ. που 40 χρόνια τον εξαγγέλλουν, συνήθως προεκλογικά.

Χαιρετίζουμε την άθελη αυτοκριτική του κ. Πλακιωτάκη, που στην προσπάθειά του να επιτεθεί στην κυβέρνηση, αναγνωρίζει ότι ο Β.Ο.Α.Κ. δεν έχει ούτε στρατηγική μελέτη ούτε οικονομική μελέτη μετά από 40 χρόνια που τον κατασκευάζουν, έτσι … χωρίς σχέδιο!

Ας καταλάβει ο κ. Πλακιωτάκης και όλοι οι εκπρόσωποι του συστήματος που χρεοκόπησε τη χώρα,

ότι ο Β.Ο.Α.Κ. θα γίνει από το Καστέλι Κισσάμου ως τη Σητεία,
η κατασκευή του θα ξεκινήσει πολύ γρήγορα
και θα είναι χωρίς διόδια για τους κατοίκους της Κρήτης.

Για να έρθει στη συνέχεια και η απάντηση της ΝΟΔΕ Λασιθίου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΛΑΣΙΘΙ

Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι, αποτελεί μοναδικό προνόμιο των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, η ικανότητα να βλέπουν και να αξιολογούν τα γεγονότα με τους παραμορφωτικούς φακούς της εξουσίας.

Χωρίς ίχνος ντροπής αναφέρονται σαν να έχει ήδη τελειώσει ο ΒΟΑΚ, ένα έργο για το οποίο: δεν υπάρχει καμία απολύτως μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας και κανένας στρατηγικός σχεδιασμός, δεν υπάρχει καθορισμένο θεσμικό πλαίσιο, δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Αντιθέτως υπάρχει άγνοια του συνολικού αριθμού των υπό κατασκευή χιλιομέτρων, υπάρχουν ανολοκλήρωτες απαλλοτριώσεις, και αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και αλλαγές σχεδιασμού.

Αναφέρονται επίσης σε έργα ανά την Ελλάδα, όπως το μετρό της Θεσσαλονίκης, αλλά για τα έργα τοπικού ενδιαφέροντος ούτε κουβέντα….

Αλήθεια τί γίνεται με το Φράγμα των Μπραμιανών και την προσαγωγό γέφυρα του Μύρτους;
Τι γίνεται με τα αρδευτικά δίκτυα του Οροπεδίου Λασιθίου;

Πότε θα τελειώσει ο δρόμος Αγκαθιάς-Χαμέζι;

Πότε θα χρηματοδοτηθούν οι μελέτες για τα απαραίτητα έργα στο Νομό Λασιθίου;

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Ζώντας εδώ και τρία χρόνια στο δικό σας παράλληλο σύμπαν, δεν έχετε πάρει χαμπάρι για αυτό που συμβαίνει σήμερα στην χώρα. Η πραγματικότητα, δυστυχώς για εσάς αλλά πολύ περισσότερο για τους πολίτες, είναι άλλη: Μας φορτώσατε ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και εκατό δις ευρώ στην πλάτη με την περήφανη διαπραγμάτευση σας. Παραδώσατε την δημόσια περιουσία για 99 χρόνια στους δανειστές μας. Ψηφίσατε τον κόφτη στους μισθούς και τις συντάξεις. Και για δώρο για το 2018, μας φέρατε μείωση μισθών και συντάξεων και 1,9 δις ευρώ επιπλέον φόρους.

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Οι Λασιθιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Έχουν πολιτικό αισθητήριο και κρίση. Γι’αυτό και θα πάρετε και την απάντηση που σας αξίζει στις επόμενες εκλογές, που για το καλό της χώρας ευχόμαστε να γίνουν το συντομότερο!

Καλή Χρονιά σε όλους.


 

Σχολίασε το
Στην κορυφή