Weekly

01 / Χρυσές καντίνες και βουτιές στο πετρέλαιο, από το Καστέλι μέχρι τη Σητεία

Kαλημέρα σε όλους!

Για πρώτη φορά από σήμερα, και κάθε Σάββατο πρωί, εδώ στο radiolasithi.gr θα προσπαθούμε να δίνουμε μια εικόνα για τα σημαντικότερα που μας απασχόλησαν την εβδομάδα που πέρασε, αυτά που μας άρεσαν, αυτά που δεν μας άρεσαν και τόσο, αλλά και αυτά που έρχονται. Οι σημαντικότερες ειδήσεις με όσο λιγότερες λέξεις μπορούμε.

Για αυτή την εβδομάδα, Γαλάζιες σημαίες, νήσος Χρυσή, Ανάπτυξη στην Κρήτη, Ολοκαύτωμα, πετρέλαιο, επιδοτήσεις, ΟΦΙ και… παιδικά εμβόλια. Αφήνουμε ασχολίαστο το θάνατο ακόμα ενός άστεγου στην Ιεράπετρα, δεν χρειάζονται περισσότερα λόγια.

Γαλάζια είναι η θάλασσα…

Μετά την Κάτω Παραλία που φέτος δεν πήρε  Γαλάζια Σημαία λόγω έλλειψης ναυγωσώστη, χάθηκε και αυτή για την παραλία του Waikiki, (ή αλλιώς Δημοτική Πλαζ 2) αλλά και αυτή της πολύ πιο γνωστής παραλίας στο Βούλισμα στο Καλό Χωριό. Χωρίς να πούμε πολλά περισσότερα, είναι ενδεικτικό ότι στην Ιεράπετρα ψάχναμε και κανείς δεν ήξερε ακριβώς τι έχει γίνει, ενώ από τον Άγιο Νικόλαο ακούσαμε τη γνωστή δικαιολογία της έλλειψης ναυαγωσώστη, κάτι που φάνηκε πως δεν ήταν σωστό. Η αρμόδια του προγράμματος μίλησε στο Ράδιο Λασίθι και εξήγησε τι πραγματικά έχει συμβεί. Μετά το σήμα για τα καθαρά νερά που είχαμε πριν λίγα χρόνια και εγκαταλείφθηκε (ιδιαίτερα χρήσιμο για μια πόλη που πολλοί την μαθαίνουν μόνο για τα θερμοκήπιά της), φεύγουν η μια μετά την άλλη οι γαλάζιες σημαίες, επειδή κανείς δεν ενδιαφέρεται. Κρίμα.

Χρυσές καντίνες

Η εβδομάδα που πέρασε -και δεν ήταν η μοναδική φέτος- ξεκίνησε και τελείωσε με ειδήσεις από τη Χρυσή. Οι καντίνες στη Χρυσή σφραγίστηκαν ξανά για τις γνωστές παλιές αμαρτίες, ο δικηγόρος του επιχειρηματία δηλώνει πως δεν θα ξανανοίξουν, γιατί εκτός των άλλων «περίμενε και κάτι ακόμα», και αυτό το «κάτι » μάλλον ήρθε προχθές, όταν η αίτηση του Δήμου Ιεράπετρας για ανάκληση της απόφασης προσωρινής λειτουργίας έγινε δεκτή και έτσι το κλείσιμο είναι οριστικό. Πλέον, δεν υπάρχει κανείς που να μην έχει καταλάβει ότι ο φετινός διασυρμός, δεν μπορεί να επαναληφθεί του χρόνου, κι αυτό ανεξαρτήτως όλων των συνθηκών του προβλήματος. Εμείς πάντως θα είμαστε εδώ και θα παρακολουθούμε από κοντά. Η απελπιστικά καθυστερημένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη Χρυσή ήταν πολύ χρήσιμη και δεν θα ταν άσχημο  να επαναλαμβανόταν κάποιες φορές φέτος, πριν την έναρξη της νέας σεζόν.

Η Ανάπτυξη έρχεται στην Κρήτη!

Σε μια άλλη κανονική χώρα, το 3ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο (είχαν προηγηθεί αυτά της Δυτικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας) που διοργανώνεται την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη στο Ηράκλειο θα έπρεπε να είναι το σημαντικότερο θέμα συζήτησης. Ο Πρωθυπουργός και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο θα είναι εκεί μαζί με όλους, σχεδόν, τους φορείς του νησιού για να συζητήσουν πάνω σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν το σχεδιασμό της επόμενης μέρας στην Κρήτη.  Είναι σίγουρο ότι πολλά θα ακουστούν, λιγότερα θα είνια αυτά με πραγματική σημασία.  Η κατασκευή του ΒΟΑΚ από «το Καστέλι μέχρι τη Σητεία» είναι το νέο σύνθημα του νησιού, και σίγουρα θα το ακούσουμε και από το στόμα του Αλέξη Τσίπρα, όμως τι σημασία έχει; Aπο κει και πέρα αυτά που μένουν, είναι αν θα υπάρξει χρηματοδότηση για την προσαγωγό διώρυγα των Μύθων, για τα αρδευτικά του Οροπεδίου και άλλα θέματα για τα οποία οι υποσχέσεις είναι πολλές.  Θα δούμε και οι Δήμαρχοι Ιεράπετρας, Αγίου Νικολάου και Σητείας, βρεθούν, συννενοηθούν, και αποφασίσουν κάποιας μορφής κοινή διαμαρτυρία, αλλά και αν οι αγρότες του νησιού που πήραν τις αποφάσεις τους καταφέρουν έστω να κάνουν αισθητή την παρουσία τους.

 Ολοκαύτωμα

Ξεκινούν από σήμερα οι εκδηλώσεις στη Βιάννο για τη μαύρη επέτειο του Ολοκαυτώματος. Το παρών θα δώσει την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όπου και θα ανακηρυχθεί επίτιμος Δημότης. Καλή ευκαιρία για μικρή εκδρομή, ειδικά για όσους δεν έχουν δει από κοντά το νέο μουσείο, η Βιάννος δεν είναι μακριά.

Την περασμένη εβδομάδα στην Ιεράπετρα βρέθηκαν δημοσιογράφοι από την Αθήνα για να παρουσιάσουν ένα θέμα, αλλά και για να προετοιμάσουν το έδαφος για ένα ντοκιμαντέρ που θα γυριστεί στην περιοχή. Περισσότερα για αυτό σύντομα…

Βουτιές στο πετρέλαιο

Μια πετρελαιοκηλίδα που έχει ρυπάνει μεγάλο μέρος της ακτογραμμής της Αττικής, μονοπωλεί την ενημέρωση αυτή την εβδομάδα και δεν είναι καθόλου περίεργο. Το περίεργο θα ήταν να είχαν πάει όλα καλά. Αναρωτηθήκαμε τι θα συνέβαινε σε ανάλογη περίπτωση στην Ιεράπετρα και πήραμε κάποιες απαντήσεις.

Πότε μπαίνουν τα λεφτά;

26 με 28 Οκτώβρη μας είπε ο πρόεδρος της ΕΑΣ, Νίκος Δασκαλάκης, ότι αναμένεται η πρώτη δόση των επιδοτήσεων, έως τις 25 Οκτωβρίου δήλωσε ο Υπουργός. Δεύτερη δόση στις 16 Δεκεμβρίου, ενώ για την εξισωτική αν δεν βγουν προβλήματα στις διαδικασίε, θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα, αλλιώς στις μέρες από Χριστούγεννα μέχρι Πρωτοχρονιά.

Επισκέψεις στο Βουζουνεράκειο

Μετά από καιρό ανακοινώθηκαν οι όμιλοι της Γ’ Εθνικής και μάθαμε ποιους αντιπάλους θα βρει μπροστά του ο ΟΦΙ σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ποδοσφαιρική χρονιά που ξεκινά. Μαθαίνουμε πως οι φιλοδοξίες είναι μεγάλες για φέτος, θα παρακολουθούμε και εδώ από κοντά.  Άγιος Ιερόθεος, Φωστήρας, ΑΕ Κηφισιά, Ηλυσιακός, Αιγάλεω οι αντίπαλοι των Αθηνών, ΑΟ Παλαιόχωρας, Ερμής Ζωνιανών, ΑΕ Μυλοποτάμου, ΠΟΑ και Ηρόδοτος από Κρήτη. Τη Δευτέρα η κλήρωση, τα υπόλοιπα θα τα λέμε μέσα στη χρονιά από το Ράδιο Λασίθι, έχουμε αρκετά στο πρόγραμμα.

Εμβόλια

Δύο ειδήσεις που τις αφήσαμε για το τέλος, όμως δεν είναι λιγότερο σημαντικές. Είναι γνωστό πως και στην Ελλάδα όπως και σε άλλες χώρες του κόσμου βρίσκεται σε έξαρση το αντιεμβολιαστικό κίνημα. Γονείς που επειδή κάτι, κάπου διάβασαν, αποφασίζουν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε για τα κρούσματα ιλαράς που επανεμφανίζονται και  αυξάνονται τρομακτικά στην Ελλάδα μετά από δεκαετίες, λόγω μη εμβολιασμού. Δεν είναι μακριά η μέρα που θα αρχίσουμε να μετράμε και θανάτους όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που το αντιεμβολιαστικό κίνημα έχει μεγαλύτερες διαστάσεις. Στα καλά νέα πάντως, επιστήμονες βρήκαν τρόπο να συμπεριλάβουν όλα τα βασικά εμβόλια σε μια και μόνο δόση. Θα περιμένουμε να το δούμε.

Αυτά για σήμερα, περιμένουμε μηνύματα, προτάσεις, ειδήσεις ή απλά μια καλημέρα στο news@radiolasithi.gr, στη σελίδα μας στο Facebook ή πιο απλά προσθέστε το τηλέφωνό μας 69402 89216 στην εφαρμογή Viber και στείλτε μας εκεί. Καλό Σαββατοκύριακο!

 

Πέτρος Νικολάου / radiolasithi.gr
petrosnikolaou@gmail.com

Σχολίασε το
01 / Χρυσές καντίνες και βουτιές στο πετρέλαιο, από το Καστέλι μέχρι τη Σητεία
Στην κορυφή